Comarca

Més de 200.000 turistes van visitar el Vallès Occidental a l’estiu

És una xifra inferior en un 2,3% a la de l’any passat, però un 22,9% superior a la d’abans de la pandèmica

Durant l’estiu d’enguany han arribat 204.503 turistes als allotjaments de la comarca del Vallès Occidental. Aquesta xifra és inferior en un 2,3% a la registrada durant el mateix període de l’any anterior (4.903 persones menys), però és un 22,9% superior a la registrada d’abans de la pandèmia (38.134 més).

Segons les dades recollides per l’Observatori del Vallès Occidental, el mes de juliol va ser el que va concentrar un major nombre de turistes i, a més, va superar en gairebé un 50% el valor de l’estiu de 2022, el que representa 24.246 persones més; a diferència dels mesos de juny i agost que mostren xifres un 18% inferior.

Cal destacar que la comarca no acostuma a ser una destinació turística d’estiu, atès que la majoria de les visites són per motius de negoci, però s’observa un increment accentuat de visitants durant els mesos estivals respecte del període prepandèmia.

En aquest sentit, el Vallès Occidental registra un 75,7% d’ocupació mitjana de les places ofertes als allotjaments turístics durant els tres mesos d’estiu, similar al conjunt de l’entorn de Barcelona. Aquesta xifra és més de 4 punts inferior de la registrada durant el mateix període de l’any anterior (80,1%). Tanmateix, la proporció d’enguany supera la de l’estiu prepandèmia de 2019 (71,8%).
En concret, el mes d’agost és el que va registrar una taxa d’ocupació més elevada durant l’estiu de 2023 (77,5%). Els mesos de juny i juliol van disminuir en més de 6 punts respecte d’un any enrere, mentre que el d’agost va mantenir una proporció similar. Si ho comparem amb les xifres d’abans de la pandèmia, el mes de juliol és l’únic que registra una taxa inferior, ja que el juny i, especialment, l’agost presenten valors superiors.

Quant a les pernoctacions, es van registrar un total de 431.808, una mitjana d’aproximadament 144.000 al mes. La comarca també ha baixat el nombre de pernoctacions a l’estiu de 2023 respecte del mateix període de l’any anterior, però amb més intensitat que el nombre de turistes, ja que la reducció ha estat del 5,4%.

El 54,2% de les arribades corresponen a turisme domèstic, 8 punts per sobre de l’estranger. En valors absoluts, van viatjar al Vallès Occidental 110.788 turistes amb procedència espanyola i 93.716 amb estrangera. Destaca el mes d’agost, atès que les proporcions dels dos mercats van ser similars, tot i que va haver-hi 156 turistes més del mercat estranger. El pes relatiu de turistes segons procedència durant l’estiu varien molt de les que es van registrar en els primers mesos de l’any, amb una mitjana del 68% de turistes de l’Estat.

El nombre total de turistes de procedència estrangera s’ha reduït en 4.958 persones respecte de l’any anterior, el que representa un 5% menys. Aquesta reducció es va produir durant els mesos de juny i, especialment, agost; però al juliol va haver-hi al voltant de les 13.000 estrangers més. Una situació similar es pot observar amb el turisme d’Espanya amb una forta davallada durant el juny i l’agost, amb un increment anual de més de 11.000 turistes al juliol.

To Top