Comarca

Un dèficit de 25 milions d’euros a Sant Cugat

El tinent d’alcalde d’Economia, Carles Brugarolas, diu que són “les pitjors xifres de la història”

Brugarolas, durant la roda de premsa d’aquest dilluns / ACN

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès tancarà l’exercici 2023 amb un dèficit de més de 25 milions d’euros, “les pitjors xifres de la història”, segons el tinent d’alcalde d’Economia, Carles Brugarolas. El govern, format per Junts i ERC, preveu ajustos molt importants per revertir la situació que passaran sobretot per revisar serveis i activitats, així com el patrimoni immobiliari, però sense tocar impostos. Brugarolas s’ha mostrat aquest dilluns molt crític amb la gestió feta en l’anterior mandat, format per ERC, PSC i CUP, i quan els socialistes assumien la cartera de finances. No obstant, opta per evitar retrets i treballar de manera col·lectiva per capgirar la situació, que es podria allargar tot 2024: “El ‘gap’ a revertir és molt gran”, diu

Brugarolas ha exposat en roda de premsa d’on prové el problema econòmic de l’Ajuntament, que es remunta a 2022 amb un ritme creixent de la despesa que va ser més intens que els ingressos, situació que es pronuncia aquest 2023. “Tenim més de 25 milions d’euros de dèficit, són les pitjors xifres de la història, i podrien ser més negatives si no apliquem mesures immediates”, ha advertit el regidor.

L’actual executiu assegura que ha treballat per fer una diagnosi, que passa factura a l’anterior executiu, i tot i que Brugarolas ha assegurat no voler entrar a fons, sí que ha reconegut que gran part de la responsabilitat recau en el PSC, qui assumia l’àrea financera del consistori. “Hem estat i som molt crítics amb l’anterior responsable d’economia de l’anterior govern, focalitzat en l’equip que liderava el PSC, ho fem de manera coherent amb el que veníem aportant, i era previsible que aquesta situació arribaria”, ha assenyalat.

Per aquest 2023, es preveu que finalment els ingressos no financers suposaran una recaptació de 21 milions d’euros menys del que conta en les previsions pressupostàries, que va fer l’anterior executiu. En aquest sentit, s’estima que la recaptació per l’impost sobre el valor dels terrenys de naturalesa urbana sigui de 15 milions d’euros menys que la prevista, mentre que la recaptació per IBI quedarà 2 milions per sota.

“Estem davant d’una situació dura, inèdita en aquesta administració, que cal revertir”, ha advertit Brugarolas. Ara caldrà aplicar un Pla de Sanejament, que estarà tutelat per la Generalitat. Per fer-hi front, Brugarolas ha assegurat que caldrà redefinir què cal fer en aquest mandat que tot just té cent dies de vida, i d’entrada es proposarà al consistori adoptar el Sistema Europeu de Comptes per aplicar amb plena transparència l’estat econòmic de la casa. De la mateixa manera, es treballarà amb els diferents plans municipals, com el PAM, l’Agenda Urbana o els plans estratègics sectorials, per abordar totes les despeses previstes a curt, mitjà i llarg termini.

To Top