Gràcies a unes obres en el centre de Sabadell s’ha descobert el primer taller de foneria que es troba en aquest sector de la ciutat, que data del segle XIX i que forma part d’un conjunt industrial situat entres els carrers del Sol i Sant Pau.
Uns treballs d’enderroc d’una estructura per a poder-hi projectar una nova promoció d’habitatges van permetre aquesta troballa. En els darrers anys, el centre de la ciutat sabadellenca ha estat objecte de diverses intervencions aprofitant obres privades, que han deixat al descobert altres estructures, com cases, sitges i fins i tot nous trams de la muralla del segle XIV.
L’antiga foneria s’ha trobat en un terreny situat entre cases que fins ara havia ocupat un aparcament de vehicles. En els darrers mesos, però, s’ha treballat per enderrocar l’estructura existent per a poder-hi fer un conjunt d’habitatges, un procés en el qual van sortir a la llum les restes.
El conjunt industrial que s’ha localitzat en aquesta obra del centre de Sabadell és de mitjan segle XIX, aproximadament d’entre 1850 i 1870, i correspon a un gran taller de foneria.
Els elements s’han trobat en una finca del carrer Sant Pau, però quan eren operatius formaven part de les parcel·les del carrer del Sol, on encara hi ha cases que havien estat propietat dels industrials tèxtils de la ciutat.
Aquí s’hi ha trobat el sector energètic, integrat per un gran forn principal que encara tenia restes de ferro adherides a les parets, amb les sales de calderes que alimentaven la maquinària de vapor i els seus fumerals, però no la xemeneia principal, que es trobaria en finques adjacents.
Tot i que hi ha documentació que relata implantacions d’aquest tipus a la ciutat des del segle XIX, mai se n’havien trobat restes, fet pel qual incrementa la seva importància documentalment perquè n’ha permès l’estudi sobre el terreny.
És habitual trobar restes prehistòriques ben a prop de les que un dia van formar part del motor econòmic dels segles XIX i XX a la ciutat vallesana. Això permet dibuixar com era la ciutat en els seus orígens i com ha evolucionat. En els darrers anys s’han anat descobrint espais i elements que havien quedat amagats, com és el cas del carrer Sant Pere, a tocar de les troballes fetes ara.