El Govern català millorarà la connexió d’algunes vies de la nostra comarca com l’N-150, la C-58 i la B-30 amb l’AP-7. El Departament de Territori destinarà 250 milions d’euros dels 914 milions del protocol signat el passat divendres amb el Ministeri de Transports a potenciar la connectivitat d’aquesta autopista, així com de l’A-2, amb la construcció de set noves connexions i actuacions en nou enllaços ja existents per incrementar-ne la capacitat i funcionalitat, i incorporant nous moviments d’accés. Tres de les actuacions contemplades es faran al Vallès Occidental.
Segons ha anunciat aquest dimecres la consellera Ester Capella, a la nostra comarca, s’intervindrà en dos enllaços amb l’AP-7 ubicats a Barberà i Cerdanyola del Vallès. Es remodelarà la connexió N-150-C-58 en sentit Tarragona, i la de la B-30-C-58 en direcció Barcelona. A més, es preveu millorar la B-30, entre els punts quilomètrics 6,8 i 8,2, a Cerdanyola del Vallès.
Més enllà de la nostra comarca, hi haurà remodelacions a Girona Nord, Girona Sud, i als enllaços de la C-60 a la Roca del Vallès, la C-35 a Maçanet de la Selva, i Vilafranca del Penedès centre. A més, es milloraran accessos a Montmeló-Parets del Vallès i es completarà la connexió amb la C-17 i C-33.
El projecte també contempla la construcció de set enllaços: a l’AP-7 a Sant Celoni / la Batllòria, Banyeres del Penedès, a la C-51 al Vendrell i a l’AP-2 a Castelldans. D’aquest set, tres el ministeri espanyol no els tenia previstos i s’han inclòs ara: es tracta dels enllaços de l’AP-7 de la T-315 a Bellisens, a Reus, i a Masdenverge i la unió de la B-40 i la C-55 a Abrera.
La consellera de Territori, Ester Capella, que ha visitat el nus on conflueixen l’N-150, l’AP-7 i la C-58, ha explicat que aquests treballs venen motivats per la finalització de les concessions dels peatges, que han comportat “un increment de la congestió i una manca de capacitat per donar resposta” per part de l’Estat. Això, a la vegada, s’ha traduït amb un increment de la sinistralitat. Per això, s’intervé en aquests punts, va remarcar.
Connexions ferroviàries
Els diners hauran de ser una transferència del Ministeri de Transports, i formen part dels 914 milions del protocol signat el passat divendres, que també inclou, entre altres, els intercanviadors de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb Rodalies a Sant Cugat del Vallès i Rubí, als quals està previst destinar 20 milions d’euros.
La intenció és connectar les línies S1 Terrassa i S2 Sabadell d’FGC i l’R8 de Rodalies. Un intercanviador enllaçarà l’estació d’Hospital General d’FGC amb Rubí Can Vallhonrat de Renfe. L’altre, l’estació de Sant Cugat de Coll Favà de Renfe amb l’estació de Volpelleres d’FGC.
Capella ha assegurat que aquestes actuacions es duran a terme davant la “falta de planificació que ha comportat un perjudici econòmic i la qualitat de vida de milers de persones”, fet que demostra l’“abandonament històric” de Rodalies per part de l’Estat, segons ha denunciat.
Pel que fa a traslladar el text del protocol a convenis, Capella ha afirmat que la seva conselleria va remetre al ministeri quatre propostes de conveni, de manera que “la pilota és ara a la teulada del Govern de l’Estat”. Tot i això, si es van signar protocols i no convenis és perquè els convenis han de passar dues vegades pel Consell de Ministres i la proximitat de les eleccions impedeix fer aquests tràmits abans de la cita amb les urnes.