Comarca

Accions per reduir el risc d’incendi a les urbanitzacions de Rubí

L’Ajuntament prioritza la neteja de vegetació de les franges perimetrals

Una de les zones on ja s’ha actuat, a Sant Muç

L’Ajuntament de Rubí duu a terme aquests dies diverses actuacions urgents de neteja de vegetació a les franges perimetrals de les urbanitzacions del municipi amb l’objectiu de reduir l’elevat risc d’incendi. Els treballs han començat per la zona de Sant Muç, una de les més sensibles a la propagació de focs.

Fonts municipals alerten que l’actual situació de risc d’incendi a Rubí, reflectida en les reiterades activacions del Pla d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT), es combina amb inusuals episodis de vent i una situació excepcional de sequera, fent necessàries actuacions de prevenció a un ritme molt superior a l’habitual.

Les mesures urgents planificades pel Servei de Medi Natural de l’Ajuntament se centren en les urbanitzacions, en franges perimetrals que estan incloses en els projectes del Pla de prevenció d’incendis en urbanitzacions (PPU) de l’Oficina de Prevenció d’Incendis de la Diputació de Barcelona.

Tres equips formats per un total de 13 persones, que treballen de manera simultània, estan executant les actuacions. Aquestes se centren, de forma general, en zones immediates a la trama urbana i fins a 25 metres de la façana dels habitatges, així com a la part posterior de les parcel·les i en zones de torrents marginals, on està prevista una poda inferior dels arbres i una reducció d’arbrat a les franges perimetrals.

A les zones arbrades, es farà una estassada per reduir la densitat de l’estrat arbustiu fins a un 15% de la superfície, seleccionant aquelles espècies compatibles amb la prevenció d’incendis, expliquen des de l’Ajuntament. A les àrees de matollars, bosc de rebrot i bosc jove, els treballs consistiran en una disminució d’un 35% de la superfície.

En el període 2014-2015, l’Ajuntament va executar un projecte d’adequació dels boscos municipals en el marc del Pla d’inversions financerament sostenible (PIFS) que va permetre actuar en un total de 150 hectàrees de boscos municipals, parcel·les i torrents. Des del 2016 fins a l’actualitat, s’han anat fent treballs de manteniment.

To Top