El jutjat d’instrucció 3 de Rubí ha obert diligències prèvies per investigar si el desmantellament dels Horts del Castell, una zona de barraques i horts als afores de Rubí, instada per l’ajuntament el 2022, es va fer de forma negligent i deixant restes d’amiant.
Segons han explicat advocats del Col·lectiu Ronda aquest dimarts en roda de premsa, el jutjat ha obert diligències de recerca en admetre a tràmit una denúncia sobre aquesta qüestió presentada pel Grup Municipal Alternativa d’Unitat Popular – AUP Rubí.
Els Horts del Castell és una zona als voltants del Castell de Rubí on alguns veïns tenien fins a l’any passat horts rudimentaris i barraques i que ha estat motiu de conflicte entre veïns i l’ajuntament els últims mesos. L’any 2022, l’ajuntament va promoure un expedient per desmantellar els horts i les barraques argumentant que aquests estaven en mal estat, que també hi havia animals engabiats i que, en conjunt, l’estat dels Horts del Castell constituïa un risc d’incendi per a la ciutat i per a la via del tren, que passa a prop d’allà.
Els veïns que hi tenien les barraques i els horts van protestar davant la decisió argumentant que ningú els havia advertit de tal risc i al·legant que les seves plantacions i edificacions eren legals i basades en contractes verbals amb l’empresa propietària dels terrenys, Cerámicas Egara SA.
El consistori va rebutjar les protestes assegurant que el risc d’incendi passava per sobre d’aquestes al·legacions i per dur a terme el desmantellament i enderrocar les barraques esmentades, algunes fetes de formigó, va contractar una empresa, Extrayse, dedicada a aquest tipus d’operacions.
Aquesta intervenció es va iniciar l’abril del 2022, es va prolongar durant dos mesos i va estar envoltada de protestes ciutadanes que consideraven que els treballs de demolició i retirada de les barraques estaven sent deficients, especialment pel que fa a la retirada i manipulació dels elements fabricats amb amiant.
Segons el Col·lectiu Ronda, només després que es produïssin mobilitzacions i concentracions populars per denunciar la situació, l’empresa adjudicatària va incorporar la participació de dues empreses acreditades per la manipulació d’aquest perillós material.
L’Ajuntament de Rubí, investigat
Arran de les mobilitzacions, la Unitat de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra va fer un informe sobre el resultat de les obres de desmantellament dels Horts del Castell i va constatar la presència allà de restes de residus que contenen fibrociment (el material que desprèn amiant quan es fracciona).
El grup municipal Alternativa d’Unitat Popular – AUP Rubí, va interposar, amb l’ajuda del Col·lectiu Ronda, una denúncia contra l’ajuntament i l’empresa encarregada del desmantellament (Extrayse), i per això el jutjat d’instrucció 3 de Rubí ha començat diligències d’investigació per aclarir si les tasques de desallotjament i enderrocament de la zona dels horts es van fer adoptant totes les mesures de seguretat necessàries per prevenir l’exposició de l’amiant.
En aquestes diligències, la corporació municipal apareix com a possible responsable civil subsidiària en qualitat de licitadora de l’operació.