Durant aproximadament un any, els residus d’una vintena de municipis empordanesos, que fins ara anaven a parar a l’abocador de Solius (Baix Empordà), clausurat des d’ahir, es portaran “temporalment” entre el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTR-Vallès), situat a Vacarisses, i a una planta de tractament de residus de l’Alt Empordà. Quan la planta de Girona estigui remodelada, aquests residus es quedaran a les comarques gironines.
Avui tindrà lloc una reunió del CTR-Vallès, entitat pública vinculada al Consell Comarcal, que presideix l’alcalde de Matadepera, Nil López. Hi són representats, entre altres localitats, Terrassa, Matadepera, Sabadell, Montcada i Vacarisses. L’alcalde d’aquesta darrera localitat, Antoni Masana, confia en la temporalitat de la mesura. “Ens van dir que els residus de Girona vindrien aquí de manera temporal. I, en aquest sentit, ho podem assumir. El CTR té una capacitat de 245.000 tones i n’utilitzem unes 200.000. Estem parlant d’entre 20.000 i 30.000 tones anuals. Són quantitats que podem assumir. De fet, ja fa temps que en venen de residus de Girona”.
Masana entén que emprar el CTR de Vacarisses “no és la millor solució, però que Consorci de Residus “pot assumir aquesta temporalitat fins que la planta de Girona estigui remodelada”. Més enllà d’aquesta data, entén que “no tindria cap sentit fer venir a Vacarisses les deixalles que es generen a les comarques gironines per una qüestió òbvia: a llarg termini no es podria assumir la petjada de carboni derivada del transport d’aquests residus.
El no de Lloret
L’Ajuntament de Lloret de Mar (la Selva) insisteix que no rebrà cap camió de les deixalles que provingui de Solius després que ahir s’efectués el seu tancament. Això obliga a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) a buscar una alternativa per dipositar les escombraries que preveien repartir entre Lloret i el CTR de Vacarisses. L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, assegura que el municipi “no té vocació” de tractar els residus de bona part de la demarcació. I per això demana que busquin altres solucions i n’excloguin Lloret. Cal recordar que tant el CTS com la planta de Lloret són de titularitat municipal.
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, destaca que “s’ha donat resposta a una de les principals reivindicacions dels veïns i l’ARC ha complert amb la sentència judicial que els obligava a clausurar-lo”. Peraire recorda que la mesura és temporal i que caldrà “buscar una solució definitiva” amb els ajuntaments afectats.