La investigació es va posar en marxa l’agost del 2020, quan es van interceptar a Vilafranca del Penedès dos vehicles provinents de Màlaga amb 185 quilos d’haixix. La distribució es feia amb el mètode ‘go fast’, que consisteix a fer que un vehicle de gran cilindrada faci de llançadora per verificar que no hi ha presència policial per tal que un segon cotxe carregat de droga arribi a la seva destinació.
Els agents van relacionar aquests fets amb un operatiu policial que un mes abans va permetre a la Guàrdia Civil de Ceuta intervenir 330 quilos d’haixix camuflats en un camió d’escombraries.
Posteriorment, el novembre del 2020 van fer diversos escorcolls en alguns dels domicilis de Rubí (Vallès Occidental) i Vilafranca del Penedès d’alguns dels membres més actius de l’organització, cosa que va permetre un mes més tard intervenir al port de Barcelona 80 quilos de marihuana processada en uns palets que havien de ser enviats a Xipre.
Plantacions de marihuana en pisos de Rubí
Gràcies a les actuacions fetes el 2020, el febrer del 2021 es va fer un important operatiu en el qual es van registrar simultàniament 16 immobles de tres blocs de pisos del barri del Pinar de Rubí. Durant els escorcolls es van trobar diversos pisos adaptats per instal·lar plantacions intensives de marihuana. L’operatiu va acabar amb el decomís de 1.350 plantes, una pistola d’aire comprimit, una pistola Taser, una catana i diversos matxets.
Distribució a través de paqueteria des de Montcada i Reixac
Paral·lelament, a Montcada i Reixac es va desarticular una altra ramificació de l’organització dedicada a la distribució a través de paqueteria arreu de la demarcació de Barcelona. També es va detectar que part dels caps de l’organització eren suïssos d’origen turc que feien enviaments internacionals massius de maria a Suïssa. Com a tapadora feien servir documents basats en anàlisis falsos del cànem transportat. Aquesta activitat es va poder constatar després que la Guàrdia Civil intervingués a Albacete un camió amb quatre tones de marihuana preparades per ser consumides que anaven cap a Suïssa. A més també van requisar quatre tones de maria i 120.000 plantes en una explotació agrícola d’Almeria.
Gràcies a l’anàlisi de la informació obtinguda durant els operatius policials, el setembre del 2021 es va dur a terme un altre operatiu a Motril on es van intervenir 31.000 plantes més. I gràcies a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), es va poder relacionar l’organització criminal amb tres societats empresarials que tenien una autorització administrativa limitada per comerciar amb cànnabis destinat a la investigació i als tractaments mèdics. Aquestes empreses estaven establertes a Castalla (Alacant), Toixa (València) i Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental). Durant el seu escorcoll es van intervenir 12.000 plantes i 2,5 tones de marihuana processada per ser venuda al mercat negre, amb varietats i nivells de THC molt superiors als permesos.
L’operació Pinarel ha acabat amb 34 detinguts i 17 investigats per tràfic de drogues, organització criminal, tinença il·lícita d’armes, frau elèctric i blanqueig de capital. En total s’han desmantellat 14 plantacions de marihuana i s’han intervingut 160.000 plantes de maria i 12,6 tones d’aquesta droga processada. També s’ha comissat mitja tona d’haixix, 1,3 quilos de cocaïna, 45.000 euros en efectiu. L’operatiu ha estat dirigit pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Sagunt (València).
La majoria dels arrestats són de Barcelona, Rubí i Montcada i Reixac. També s’ha detingut una persona a Almeria, dues a Alacant, un a Madrid i un a València. Segons la Guàrdia Civil, el 70% dels detinguts durant el transcurs d’aquest llarg operatiu han ingressat a la presó.