L’Observatori comarcal ha realitzat un informe sobre “La Formació Professional al Vallès Occidental”, amb dades del curs 2021-2022, que ha estat presentat a la taula tècnica de la Mesa de la Formació pel Treball. Segons les dades de l’estudi, a la comarca hi ha oferta de 22 de les 26 famílies professionals vigents actualment a FPI de Règim General i FPO, però l’informe constata que existeix un notable desequilibri entre la oferta de places i la demanda de preinscripció en primera opció.
Al Vallès Occidental hi ha una oferta de 185 titulacions i especialitats formatives, 148 de les quals corresponen a cicles formatius d’FPI (126 de règim general i 22 de règim especial) i 37 a certificats de professionalitat. Les cinc famílies amb un major nombre d’especialitats formatives són comerç i màrqueting (14), electricitat i electrònica (13), sanitat (12), hoteleria i turisme (12) i informàtica i comunicacions (12).
La cobertura de titulacions de l’FPI varia segons règim, grau i família professional. En el règim general és del 53%. A la comarca s’imparteixen poc més de la meitat de titulacions existents de les famílies amb presència al territori. En el cas de l’FPO, la cobertura és del 12,4%, tot i que també varia per família i nivell de qualificació.
Desequilibri
En l’FPI existeix un notable desequilibri entre oferta de places i la demanda de preinscripció en primera opció. Al curs 2021-2022 es van registrar un 44% més de sol·licituds de primera opció que places vacants ofertes (en nombres absoluts, 3.352 més). La família amb un major desequilibri va ser sanitat, seguida d’activitats físiques i esportives, informàtica i comunicacions i serveis socioculturals i a la comunitat.
Les famílies professionals amb més alumnat matriculat són sanitat (15%), informàtica i comunicacions (13%), serveis socioculturals i a la comunitat (12%), administració i gestió (10%) i comerç i màrqueting (10%).
Persisteix el desequilibri de gènere. Hi ha un predomini masculí en les titulacions d’FPI de règim general (56,5%). En imatge personal, serveis socioculturals i a la comunitat i sanitat predominen clarament les dones. En canvi, en les famílies vinculades amb la indústria o informàtica i comunicacions predominen els homes.
Al Vallès Occidental hi ha 104 centres educatius i entitats que imparteixen estudis de formació professional, dels quals 83 són centres amb oferta de titulacions d’FPI, 18 amb oferta de certificats de professionalitat i 3 combinen ambdós tipus d’especialitats. Poc més de la meitat dels centres (54) són de titularitat privada-concertada i els 50 restants públics.
Els centres amb oferta s’ubiquen en 14 dels 23 municipis de la comarca. La seva distribució territorial no és homogènia: Terrassa i Sabadell en concentren prop de la meitat i hi ha 9 municipis que no disposen de cap centre. La comarca té un elevat nivell d’autocontenció. El 75% de l’alumnat resident estudia a la mateixa comarca, el que suposa que 1 de cada 5 alumnes s’ha de desplaçar fora per cursar alguna titulació.