El projecte Sostenibilitat Alimentària del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha permès aprofitar menjar procedent d’escoles de tota la comarca per alimentar unes 3.000 famílies. Es tracta d’una iniciativa que va néixer el 2014, amb el segell de Recooperem, i que des de llavors ha sumat 46 centres educatius, on el menjar que no s’ha servit se separa, es congela, i es fa arribar a persones necessitades a través d’entitats socials. El Consell Comarcal treballa colze a colze amb una dotzena d’entitats socials, i a poc a poc són més les empreses que se sumen a aquesta iniciativa que permet donar valor a productes no aprofitats. Recentment, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha distingit el projecte en l’àmbit d’Acció Climàtica.
La iniciativa consisteix a recuperar aliments per al consum humà, un fet que genera nous models de circularitat dels residus i dels aliments. D’aquesta manera, es redueix el volum de menjar que, en cas que no s’hagués servit, aniria a les escombraries en els menjadors escolars, i es permet que arribi a aquelles persones que poden viure situacions de vulnerabilitat.
“Es parteix d’una idea molt intuïtiva, que és que no es pot deixar perdre el menjar als menjadors escolars, per una qüestió de lògica social, perquè es generen residus i té un impacte mediambiental”, explica el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez a l’agència ACN.