Comarca

Mireia Ingla: “Malgrat les diferències, aquest és un govern viable i cohesionat”

Mireia Ingla i Mas alcaldessa de Sant Cugat del Vallès / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat

Després de 32 anys de govern de CiU a Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, d’ERC, n’és l’alcaldessa des de fa ja dos anys. La cap de llista republicana va obtenir l’alcaldia mitjançant l’acord signat amb el PSC i la CUP.

Què ha canviat a Sant Cugat amb el govern d’esquerres? S’ha trencat amb l’hegemonia d’aquests 32 anys de govern convergent, s’ha desvinculat el nom de Sant Cugat de trames de corrupció política, s’està treballant per aconseguir que tothom pugui tenir un habitatge i s’està treballant per a tothom.

Fins a quin punt creu que ha complert els objectius amb els quals es va presentar a les eleccions del 2019? Tenint en compte que quan portàvem un any va començar la pandèmia, amb una corresponent crisi econòmica, social i emocional, evidentment marca no només el que hem fet fins ara, sinó tot el que farem en aquest mandat. Per tant, no ha estat un mandat qualsevol. Encara no hem acabat, perquè aquesta pandèmia ha tornat altra vegada a posar damunt la taula la cara més fosca, en el sentit que tornem a tenir un brot de contagis i portem molts dies treballant i centrant-nos en això. És evident que aquest mandat ve condicionat per la pandèmia.

És difícil encaixar les polítiques del PSC, CUP i ERC? La clau perquè aquest govern governi i tiri endavant les polítiques públiques plantejades, amb els matisos per culpa de la pandèmia, és perquè vam ser capaços de fer un acord de govern molt sòlid, on vam posar
damunt la taula per què volíem governar plegats i si valia la pena fer-ho. Ens vam posar d’acord en moltes coses, que van ser suficients per fer aquest govern. Amb d’altres no ens hi vam posar, i avui en dia continuem sense estar-hi d’acord. Però, com que tenim molt clar per què
volem governar, això fa possible que aquest govern sigui viable i que funcioni d’una forma cohesionada.

Quins progressos s’han fet en l’àmbit de les polítiques d’habitatge? El progrés més important és posar en valor i constatar que hi ha una emergència d’habitatge a la ciutat. La gent que viu a Sant Cugat des de fa molt temps se’n va perquè actualment no pot pagar un habitatge i venen persones amb un estatus socioeconòmic que els permet viure a Sant Cugat. A poc a poc se substitueix la població i, a més, s’elititza la ciutat. El primer que hem fet és assumir, visibilitzar i conscienciar que tenim un problema i, després, hem analitzat la situació. Per fer habitatge públic de lloguer és imprescindible tenir sòl públic, i no el tenim. Estem buscant la manera de trobar-lo, amb convenis publicoprivats, amb acords també amb els promotors…

Van fer la proposta del Ragull Centre. Com s’està avançant? És una proposta que posem en valor pel fet d’haver arribat a un acord amb un privat i que se’ns cedeixi el 50% del sòl, que era privat, i així hi puguem construir perquè el 61% de l’habitatge sigui públic. A més, volem sumar-hi un equipament important per a la ciutat i per al barri, amb serveis i comerç. Vam fer una proposta inicial amb l’objectiu d’aconseguir aquest 61% d’habitatge públic, que significava molta més verticalitat en la construcció per deixar més espai lliure. Sembla que aquesta proposta no genera prou consens però, com que l’objectiu és tenir habitatge, si el problema és la verticalitat ja deixarà de ser-ho. Arribarem a un consens amb el veïnat, que està d’acord que hi ha d’haver habitatge públic, perquè els seus fills i filles se n’han d’anar.

Amb relació a la reubicació de l’edifici de l’escola la Mirada, en quin moment us trobeu? Fa menys de 15 dies que vam presentar un projecte executiu que s’aprovarà al ple del pròxim dilluns, que és imprescindible per començar la licitació de les obres. Estem complint el calendari previst, però vull recordar que anem molt tard, perquè es va prometre a les famílies que el 2019 l’escola ja estaria feta. Quan vam començar a governar ens va arribar que l’escola no podia ser allà, quan semblava que estava tot a punt. Aquest ha estat el repte més important que ha hagut d’assumir aquest govern. Estem parlant d’una escola que ja existeix en mòduls i d’un projecte educatiu molt singular i que se situa al barri de Volpelleres, que ha crescut moltíssim i necessita aquesta escola pública.

Podria avançar algun projecte que es tingui present de cara a la segona part del mandat? Sobretot el que farem durant el 2021 és presentar aquesta proposta d’habitatge públic. També posarem en marxa l’obra parada de l’hipòdrom, el sistema de recollida de residus i la renovació de tots els vehicles de transport urbà, perquè els hem de fer compatibles amb la zona de baixes emissions i amb tot el projecte d’emergència climàtica.

Per quant temps amb Mireia Ingla al capdavant? Un mandat sembla molt, però hi ha projectes que amb quatre anys no tens possibilitat de fer-los, i sense comptar amb la pandèmia, que ha afectat molt. M’agradaria seguir al capdavant el proper mandat i tenir l’oportunitat d’acabar tots aquests projectes i plantejar-ne de nous.

Mireia Ingla: “Malgrat les diferències, aquest és un govern viable i cohesionat”
To Top