Un parc de 200.000 metres quadrats per apropar el curs fluvial de la riera de Rubí als ciutadans i recuperar el seu caràcter natural. Aquesta és la proposta que ha presentat el col·lectiu La Riera que volem combina l’oci sostenible, l’esport, l’observació d’aus i l’estudi de la natura. Segons l’entitat, amb aquesta iniciativa es podria recuperar paisatgísticament l’entorn del curs fluvial en el tram sud de la ciutat, entre la Font de la Via i la rotonda de Can Jardí. La proposta de parcs inclou camins de passeig, àrees de lleure, una zona humida i una reserva per a espècies autòctones.
La iniciativa rubinenca s’inspira en projectes reals que s’han desenvolupat a Catalunya durant els últims anys. Com a punt de partida s’ha pres el model del Parc del Falgar i la Verneda, a tocar del riu Congost. L’espai forma part de la Xarxa Natura 2000 i ha permès desenvolupar un projecte de restauració paisatgística i de conservació i de protecció de la natura, “amb un alt grau de satisfacció tant del veïnat com de l’entorn científic”, sostenten des de l’entitat.
El nou parc s’hauria de dibuixar amb el consens dels ciutadans, l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament de Rubí. Segons l’entitat, “demostra el potencial de la zona, molt pròxima al nucli urbà i actualment molt degradada”.
Per això, el projecte de La Riera que volem destina la meitat del nou parc a àrees transitables i dividides en diversos espais interconnectats mitjançant camins de passeig. Tanmateix, es preserva la llera per a la flora i la fauna com a reservori de flora i fauna i d’ús restringit per part de la ciutadania.
Un estany artificial
El nou parc estaria format per una zona humida amb un estany artificial que tindria una superfície total de prop de 4.000 metres quadrats i una capacitat d’emmagatzematge de 5.000 metres cúbics d’aigua. L’aigua que ompliria aquest estany provindria de l’aigua de major qualitat regenerada per la depuradora de Terrassa i serviria per regar la vegetació de la zona.
També hi hauria un espai naturalitzat, amb la plantació d’espècies d’arbres autòctons, com àlbers i freixes, que aportaria ombra als camins.
A més, s’ha dissenyat àrees de jocs i diverses propostes lúdiques. Així mateix, s’ha projectat una zona dedicada als exercicis de rehabilitació i de millora de la salut i un circuit esportiu amb zones d’estiraments repartits en els més de 3.000 metres de camins interiors del parc.
Per últim, s’han definit tres grans àrees d’aparcament amb cabuda per a 120 cotxes, autobusos, places per a persones amb mobilitat reduïda i zones per a motos i bicicletes.