Comarca

Cau una xarxa que regularitzava immigrants com a falsos empleats de la llar

[Efe]

La Policia Nacional ha detingut sis persones en una operació que ha permès desarticular una xarxa que va guanyar uns 320.000 euros cobrant fins a 8.000 euros a desenes d’immigrants per regularitzar la seva situació i obtenir prestacions econòmiques amb falsos contractes com a empleats de la llar.

Segons ha informat aquest dimecres la Policia, a més dels detinguts, entre els quals figuren els màxims responsables i captadors de la xarxa, que operava des de Sant Cugat del Vallès, en l’operació s’ha denunciat 17 persones més acusades de cobrar fins a 3.000 euros per oferir-se com a falsos ocupadors d’aquests estrangers no comunitaris sense papers.

La Policia Nacional es va posar després de la pista d’aquesta organització al gener de 2020, quan es van descobrir una quarentena d’expedients de sol·licitud d’autorització de residència per circumstàncies excepcionals, en la seva majoria per a persones procedents del Pakistan, però també del Marroc, que presentaven indicis de poder ser fraudulents.

En concret, segons la Policia, els expedients corresponien a ciutadans estrangers en situació irregular a Espanya des de fa anys, que residien a Barcelona i la seva corona metropolitana i que presentaven un contracte laboral i una oferta de treball com a empleat de la llar.

Els gairebé quaranta expedients sota sospita estaven tramitats per una mateixa persona amb un despatx professional a Sant Cugat del Vallès, que treballava com una assessoria per a aquest tipus de serveis.

Tirant del fil, els investigadors de la Policia van descobrir que darrere d’aquesta trama es trobava un grup de sis persones, amb vincles laborals o d’amistat, entre els quals figuraven els tres cervells de la xarxa i tres persones més dedicades a captar clients entre els seus compatriotes.

En concret, els captadors contactaven amb immigrants en situació irregular, disposats a endeutar-se i vendre les seves propietats als seus països d’origen per obtenir el permís de residència a Europa.

Segons la Policia, la majoria dels immigrants, que van pagar fins a 8.000 euros a la xarxa, estaven convençuts que darrere de l’oferta es trobava una oferta real de treball, ja que no abonaven els diners fins que l’expedient es resolia al seu favor.

Per poder tramitar els expedients, la trama captava també a falsos ocupadors, dels quals s’ha identificat i denunciat de moment a 17 veïns de Sant Cugat i Cerdanyola, que suposadament van cobrar fins a 3.000 euros per oferir-se a contractar als estrangers, que en cap cas van arribar a treballar per a ells.

Una vegada obtingut el permís de residència i figurar durant dos mesos d’alta en la Seguretat Social, es donava de baixa el treballador per no haver de fer front als pagaments de cotitzacions de la Seguretat Social per una feina que mai arribaven a exercir i pel qual haurien d’haver estat donats d’alta almenys durant un any.

Els membres de la xarxa detinguts estan acusats dels delictes de falsedat documental, contra els drets dels ciutadans estrangers i pertinença a organització criminal, mentre que als 17 denunciats per cobrar a canvi d’oferir-se falsament a contractar als immigrants com a empleats de la llar se’ls atribueixen els de falsedat documental i contra els drets dels estrangers.

To Top