Sant Cugat del Vallès posarà en marxa l’1 de maig la primera zona de baixes emissions (ZBE) local de l’àmbit metropolità de Barcelona. L’objectiu és limitar l’accés i circulació al municipi als vehicles més contaminants entre les 7 i les 20 hores, una mesura que l’Ajuntament estima que afecta un 7% del parc de vehicles censats a la ciutat. Les sancions, però, no es començaran a interposar fins al dia 1 de novembre, un període de sis mesos que servirà per informar i conscienciar la ciutadania de la nova normativa. Les multes s’interposaran a través de càmeres fixes i mòbils que llegiran les matrícules dels vehicles, amb imports d’entre 100 i 500 euros, amb possibles increments si es detecta reiteració.
El municipi és el primer de tot l’Estat que posarà en marxa una ZBE en l’àmbit local fora d’una gran ciutat, segons ha detallat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda. La mesura vol reduir les emissions contaminants a la localitat, un camí que a l’àrea metropolitana de Barcelona també estan seguint Ripollet (Vallès Occidental) i Sant Joan Despí (Baix Llobregat), i que totes les ciutats de més de 50.000 habitants hauran d’aplicar a partir de l’any 2023.
Les restriccions segueixen el model que ja s’aplica a les rondes de Barcelona, de manera que entre les 7 i les 20 hores, de dilluns a divendres, no podran circular pels entorns limitats aquells vehicles que no disposin del distintiu ambiental de la DGT d’emissions zero, Eco, B o C. "S’hi estableix un règim de sancions que van des dels 100 als 500 euros", detalla el regidor de Mobilitat i Transports de Sant Cugat, José Gallardo, que apunta que el consistori pot ampliar les restriccions per via d’un decret en cas que es detecti un episodi d’alta contaminació atmosfèrica.
Quatre quilòmetres
En total, la ZBE discorre per una àrea de quatre quilòmetres, delimitada per la carretera de Vallvidrera, la ronda Nord, l’avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist Llaceres i el passeig de Valldoreix. "Volem una ciutat verda i neta, tenim molts espais verds, però no només desitgem que hi siguin en determinats barris, també al centre de la ciutat", assenyala l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. En aquest sentit, apunta que la demanda ciutadana va encaminada a emmirallar Sant Cugat en les ciutats europees on el respecte pel medi ambient és un dels valors principals, i això implica aconseguir un aire net. Segons dades de l’Ajuntament, un 7% del parc de vehicles censats a la ciutat es veurà afectat per les restriccions, un percentatge al qual cal sumar-hi aquells que creuen el municipi o que venen de fora.
Tot i que entrarà en vigor l’1 de maig, no serà fins al dia 1 de novembre quan es començaran a interposar les primeres multes a cotxes i motos que no tinguin el distintiu ambiental de la DGT. En el cas de furgonetes, camions i autobusos, s’estableix una moratòria d’un any, i no serà fins a l’1 de maig de 2022 que es començaran a multar aquells que no s’acullin a la norma.
La creació de la ZBE ha comptat amb una subvenció de 100.000 euros de l’AMB, que servirà per senyalitzar i adaptar les càmeres actuals per poder llegir matrícules i sancionar els infractors. Pel que fa als diners recaptats en les sancions, es destinaran a desenvolupar polítiques vinculades a la millora de la qualitat ambiental.
Està previst que l’Ajuntament aprovi l’ordenança en el ple municipal del dilluns, 15 de març.