Comarca

La salut mental de joves i gent gran, el més preocupant de la crisi de la Covid

Les persones joves i la gent gran són els col·lectius més afectats per la crisi de la Covid-19 al Vallès Occidental. Ho corrobora l’estudi "Impacte de la crisi de la COVID-19 sobre la població del Vallès Occidental" elaborat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVO), que es va presentar de forma telemàtica ahir. L’anàlisi, fet amb dades principalment obtingudes de fonts oficials com l’Idescat, l’INE o l’Observatori del Treball, vol servir per donar les primeres xifres d’afectacions a nivell global a la comarca.

Preocupa especialment l’augment dels problemes en la salut mental dels vallesans. Les restriccions han incidit amb especial virulència en la gent gran, així com de forma molt marcada en els joves, que comencen a mostrar problemes en les pautes d’alimentació, en les i addiccions al joc i en l’ús dels dispositius electrònics.

Segons expliquen des del CCVO, l’afectació per la soledat de col·lectius com la gent gran és especialment preocupant, ja que "ha viscut molt sola aquest confinament", afirma el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez.

Al Vallès Occidental, el 28’5% de la població més gran de 75 anys -21.000 persones- viu sola i 6.180 en residències. Durant la pandèmia, una de cada quatre defuncions es van produir a les residències de la gent gran.

Els professionals sanitaris i de serveis socials indiquen que s’està produint un increment de les atencions per problemes emocionals derivats de situacions d’estrès i de xoc posttraumàtic de la pandèmia. "Ens preocupa també el col·lectiu de la gent jove que ha patit un aïllament durant molt de temps", va afegir Giménez.

La solitud, sumada a la situació de precarietat i a les restriccions de la població en general, ha tingut conseqüències nefastes per a l’estat emocional de gran part de la població. "Els professionals sanitaris ja ens indiquen que la quarta onada pot ser l’onada de la salut mental", ha avisat el president del Consell Comarcal.

Exclusió social
La Covid-19 ha implicat "un impacte sanitari que ha portat novament a una crisi econòmica, i això tindrà un impacte en la nostra societat molt important", ha dit el president de l’organisme comarcal. Unes conseqüències que han afectat especialment a les persones amb risc d’exclusió social, famílies monoparentals i amb problemes econòmics, dones, persones immigrants i persones sense llar.

Entre els mesos de març i setembre de 2020, Creu Roja va atendre 14.982 persones, un 143% més que en el mateix període de l’any anterior. L’indicador de la demanda de beques de menjador també fa palès l’increment de famílies en risc d’exclusió social. S’han atorgat 23.700 beques a la comarca, després de registrar un 10% més de sol·licituds.

L’estudi "Impacte de la crisi de la Covid-19 sobre la població del Vallès Occidental" no comporta una regulació específica, però ha de servir com a full de ruta perquè especialment els municipis emprenguin les mesures que considerin adients per a pal·liar els pitjors efectes de la crisi social derivada de les restriccions a la comarca del Vallès Occidental.

To Top