“La memòria històrica oral, del que ha estat i com ha canviat el poble en els últims quaranta, cinquanta, setanta anys, no volíem que se’ns escapés. Havíem de tenir-la recollida, preservada”, explica l’alcalde, Jaume Puig, sobre la intenció que ha generat “Ullastrell: una meravella”. Aquest documental, que s’estrena demà dissbte a les nou del vespre a la plaça de l’Ajuntament, presenta un recorregut pel passat del municipi, i les transformacions que ha viscut, al llarg de l’últim segle, en el seu paisatge, les formes de viure o les festes i tradicions, a través d’una hora d’imatges i d’entrevistes a avis i àvies ullastrellencs.
Produït pel mateix Ajuntament, el documental va ser encarregat a Sabem.com, una productora especialitzada en la recuperació de la memòria oral de poblacions i de famílies, amb divuit anys d’experiència en aquest àmbit. Per a la seva realització, l’equip de Sabem.com, amb l’acompanyament d’una comissió de memòria històrica i les regidories de Cultura i d’Atenció a les persones, van escollir una vintena de persones grans, que haguessin viscut diversos aspectes del municipi al llarg del temps, i se’ls hi van fer entrevistes individuals, d’entre seixanta i noranta minuts. “Al final, vam adonar-nos que el material aconseguit era brutal, d’un gran interès, de manera que aquest que estrenem ara serà el primer documental d’una sèrie. Com a mínim, n’hi haurà dos o tres més.”
Del total de quaranta hores d’enregistraments, l’Ajuntament i Sabem. com van triar el material d’aquest primer capítol, dedicat a “com era abans el poble, a què es dedicava la gent, els canvis que ha tingut. Els pròxims tractaran les festes i tradicions, la Guerra Civil, la pagesia i les seves transformacions.
Les entrevistes a aquests testimonis de la memòria històrica d’Ullastrell es van fer al llarg dels mesos de gener i febrer d’aquest any. Just abans de l’inici de la crisi sanitària de la Covid-19, que va obligar a ajornar l’estrena del documental, inicialment previst per l’abril.
La projecció de demà ha estat organitzada seguint les mesures de seguretat que obliga la pandèmia. Malgrat ser a l’aire llibre, l’aforament s’ha limitat a 150 localitats (amb cadires separades), que s’han hagut de demanar prèviament, i que fa dies que estan esgotades. L’ Ajuntament organitzarà una segoda projecció, i potser fins i tot una tercera, al mes de setembre, “perquè molta gent que volia veure el documental s’ha quedat fora. I lògicament s’ha donat prioritat a les persones que hi han participat”.
L’ Ajuntament els hi agraeix a totes l’entrega i il·lusió en què han participat en “aquest projecte tan especial”. Des del govern muncipal volem seguir cuidant la nostra cultura local i fomentant que tot aquest coneixement que no està escrit als llibres no es perdi”.
Una vegada s’hagin fet totes les projeccions, “Ullastrell: una meravella” estarà disponible a l’arxiu municipal, i segurament es penjarà a internet. I es començarà a treballar en el segon documental.
“No ens adonem del patrimoni oral que guarden els nostres avis i àvies fins que ja no estan entre nosaltres”, assenyalen Sabem.com. En els darrers quinze anys, aquesta productora ha treballat amb més de cinquanta municipis catalans, i l’acte de presentació del documental és “quan tothom s’adona de la importància d’haver enregistrat la gent més gran del poble i del valor que tenen les seves paraules”.