Comarca

El “camí escolar” farà les seves primeres passes amb el nou curs

Amb la voluntat de promoure que, quan ja tenen l’edat, els nens i les nenes vagin a l’escola sense l’acompanyament d’adults, de manera autònoma i segura, i preferentment a peu, va néixer el 1972, a Dinamarca, el concepte de Camí Escolar. En tenen moltes poblacions de molts països, i, el curs vinent, s’hi afegirà Matadepera. Ho van demanar fa temps alguns centres públics, en un Consell Municipal Escolar, de manera que l’Ajuntament va sol·licitar a la Diputació un estudi sobre les actuacions necessàries, o recomenables, per fer possible aquest Camí Escolar a la localitat.

Totes les escoles van facilitar a la Diputació les dades sobre la mobilitat dels seus alumnes. Si hi anaven i tornaven a casa a peu, en bicicleta, en patinet, en transport públic o privat. Un any després (el confinament i la pandèmia l’han endarrerit) l’estudi ha estat lliurat a l’Ajuntament, que vol començar a desenvolupar els itineraris que proposa a partir del pròxim curs.

“El primer pas serà, en el Consell Municipal Escolar del mes d’octubre, o potser al setembre, en una reunió específica, la presentació de l’estudi als directors de tots els centres escolars (les escoles la Ginesta, Torredemer i Montcau-la Mola, l’institut i l’escola de música Frederic Mompou)”, explica a aquest diari la regidora d’Educació, Carme Querol. “A partir d’aquí, i sempre amb el consens amb els centres, anirem desplegant el projecte, que contempla diverses fases. I cada una d’aquestes fases ha de tenir la seva partida pressupostària”.

El treball elaborat per la Diputació, basant-se en els hàbits de mobilitat a les escoles, proposa diverses actuacions agrupades en tres àmbits diferenciats i complementaris: les actuacions urbanístiques i de viari públic, les actuacions pedagògiques, educadores i formatives, i les de participació i comunicació sobre els canvis d’hàbits que haurien de realitzar algunes de les famílies amb nens en els centres.

Les actuacions urbanístiques contemplen “la implantació de mesures als entorns immediats als centres, treballs en els eixos connectors així com accions complementàries de senyalització i seguretat en els vials”, segons fonts de la institució provincial.

En l’àmbit de les actuacions pedagògiques, l’estudi proposa la realització d’unitats didàctiques de treball a les aules, tallers de mobilitat i d’utilització de l’espai públic i cursos de circulació en bicicleta.

Quant a la participació, el projecte desenvoluparia actuacions “de participació, comunicació, difusió i sensibilització, com la creació d’una comissió del Camí Escolar”. També es recomana el desenvolupament d’espais que donin a conèixer als infants i joves de la localitat els resultats de l’enquesta de mobilitat.

Querol assenyala que el projecte es desenvoluparà a poc a poc, i que no tindrà actuacions d’envergadura. No hi haurà elements com punts de trobada (“l’autobús a peu”) perquè grups de nens caminin junts fins a l’escola, com s’han instaurat a altres poblacions. “Matadepera és un municipi molt petit, i totes les escoles són a la vora del centre, amb l’única excepció del Montcau-la Mola, en què la majoria de l’alumnat arriba en transport públic o privat. Les actuacions seran per facilitar els desplaçaments individuals. La primera pot ser la senyalització. Marcar un recorregut des del centre fins a les escoles, que, en seguir-lo tots els nens, farà que se sentin més segurs anant sols”.

To Top