l ple del Consell Comarcal ha aprovat en el ple celebrat aquest dijous i per una unanimitat acceptar els acords i mesures del Pla de reconstrucció del Vallès Occidental davant l’impacte de la pandèmia Covid-19 aprovat pel Consell d’Alcaldies en sessió 17 de juny de 2020. Aquest pla serà el punt de partida per a l’elaboració del Programa d’Actuació Comarcal (PAC) 2020-24 per tal de contribuir al seu desplegament.
Segons l’acord del plenari, es crearà una comissió comarcal de seguiment del pla de reconstrucció amb l’objectiu d’analitzar l’evolució de l’impacte de la pandèmica a la nostra comarca, impulsar les mesures conjuntes que es determinin prioritàries i identificar mecanismes i línies de col·laboració per a la seva execució i finançament.
El nou PAC 202-2024 ha iniciat els seus treballs tècnics en el si de la institució des de totes les àrees del Consell. Pròximament s’iniciaran nous espais de participació política amb la voluntat que es pugui aprovar el mes vinent de novembre, junt amb el pressupost 2021.
reconstrucció
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha manifestat que “des del govern comarcal creiem fermament que aquest pla de reconstrucció ha de ser un punt de partida per a l’elaboració del PAC per tal de contribuir al seu desplegament. També, com a Consell, haurem de redissenyar la nostra actuació en el nou escenari, no només de reconstrucció i reactivació econòmica sinó també en el marc de l’emergència climàtica i social, els preceptes dels ODS i una aposta per a la responsabilitat social corporativa”.
En aquest sentit, en el mateix ple, el Consell Comarcal va aprovar també per unanimitat el canvi de destí de diferents partides del pressupost 2020 per l’afectació de la Covid-19. Destaca la voluntat, tant de treballadors i treballadores comarcals, com de la major part dels grups comarcals de la corporació de destinar fons a fer front als efectes de la pandèmia. D’aquesta manera es va aprovar el canvi de destí de les partides dels pressupostos participatius que elabora el personal de la casa i també de les assignacions dels grups comarcals, vers a projectes per a pal·liar l’efecte de la pandèmia a la comarca.
ajudes al rebost municipal
Així, el pressupost 2020 preveia 15.000 euros destinats als pressupostos participatius. A principis d’any es va fer la selecció dels projectes resultant tres projectes a desenvolupar aquest any i van sortir escollits tres projectes que s’havien d’executar aquest any. D’acord entre el govern i els treballadors i treballadores s’ha proposat un canvi de destí de la partida dels 15.000 euros per a fer front a l’impacte de la Covid-19 amb el benentès que els tres projectes es podran desenvolupar el 2021, sense tornar a presentar les propostes ni fer selecció. Aquesta partida es destinarà a la compra de lots de productes higiènics pels rebosts municipals.
D’altra banda, el 18 de maig, el ple del Consell Comarcal va aprovar la proposta de destinar l’import resultant de les renúncies a l’assignació econòmica mensual dels grups comarcals a la investigació de la lluita contra la Covid-19.
mútua i taulí
La col·laboració s’ha concretat amb entitats del territori que estan portant a terme projectes d’investigació en l’àmbit sanitari, en concret, amb la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa i l’ Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, que podran rebre una aportació de 10.923 euros cadascuna.
D’aquesta manera es vol facilitar que els experts puguin aplicar la subvenció als projectes d’investigació no pugui ser més útil en aquests moments per tal de poder desenvolupar els projectes que tinguin en marxa.
Els grups comarcals que han renunciat a les assignacions són el PSC, ERC, Junts per Catalunya, En Comú Podem, Ciutadans, Tot per Terrassa i el Partit Popular. El grup de CAMAMUNT ha decidit no renunciar atès que segons han manifestat destinen aquests recursos a projectes de caràcter social.
L’acció del Consell Comarcal s’emmarca en moltes altres arran de la gran crisi sanitària que ha causat també una crisi laboral, econòmica i emocional de pes.