Comarca

Els serveis socials de Sant Cugat atenen un 46 per cent més de persones

La crisi del coronavirus ha estat global i malgrat alguns clixés, l’afectació és terrible en molts àmbits. El primer impacte sanitari ara comença a deixar al descobert l’afectació social de la pandèmia que pot continuar creixent i ho farà en els dies vinents per les conseqüències econòmiques que encara no estan ni molt menys totalment definides. A Sant Cugat, una ciutat que en l’àmbit econòmic de Terrassa presenta els registres més baixos d’atur, també està vivint una situació social delicada. Des de l’inici de la pandèmia els serveis socials municipals han atès 4.126 persones, un 46% més que abans de la crisi.

Aquesta és la principal dada que ahir va facilitar la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat de l’Ajuntament de Sant Cugat, Núria Gibert, en el balanç de dos mesos de la seva àrea, que s’ha vist obligada a multiplicar els recursos socials per cobrir les necessitats bàsiques dels col·lectius més afectats pels efectes de la pandèmia de la covid-19: gent gran, persones amb dependència i famílies amb pocs recursos.

Els serveis socials de Sant Cugat s’han reformulat internament, han reorganitzat els protocols i han ampliat recursos a mesura que ha avançat la crisi sanitària i la social. S’han dut a terme les següents actuacions: 729 targetes moneder que fins ara han servit per repartir 189.799’81 euros; 34 ajuts d’urgència (4.856 euros) destinats a recursos de primera necessitat; 88 actuacions de suport a xarxes de voluntariat (Creu Roja, Xarxa i Grup Nucli); 1.256 seguiments a persones amb dependència i gent gran; nou projecte d’àpats a domicili (33 famílies); nou projecte lots d’aliments (43 famílies); servei d’ajuts al domicili, neteja de manteniment i teleassistència: 230 serveis; 42 persones han estat ateses pel servei de suport psicològic i repartiment de 375 contes durant la setmana de Sant Jordi a infants de famílies amb vulnerabilitat social.

necessitats bàsiques

“Hem centrat els nostres esforços en pal·liar els efectes d’aquesta crisi cobrint les necessitats bàsiques i reforçar al màxim la cohesió social. En primer lloc ens hem centrat en atendre les urgències, però també estem mirant més enllà; avançant-nos a les necessitats que han de venir reforçant les polítiques d’habitatge, els ajuts, l’acompanyament a tothom qui ho necessiti. Per assegurar que ningú es quedi enrere, hem de seguir potenciant els serveis públics”, comentaba Núria Gibert en una roda de premsa virtual.

Durant aquestes setmanes l’àmbit de Drets Socials ha treballat amb les entitats socials Càritas, Creu Roja i Gilgal, però també amb 4 xarxes de suport mutu integrades per uns 400 veïns voluntaris, que coordinadament amb serveis socials han arribat arreu. Amb una formació, equipament i coordinació específiques, aquestes xarxes han estat fent encàrrecs diaris de cura, acompanyament i suport.

bonificació del 75% de l’Ibi

La tinenta d’alcaldia ha fet una crida a obrir processos de renegociació o condonació de part del lloguer. Per afavorir-ho, ha anunciat una bonificació del 75% de l’IBI per als propietaris que es prestin a aplicar-ho als seus arrendataris.

L’Ajuntament contractarà un servei d’intermediació per afavorir els acords entre propietaris i llogaters. D’altra banda, destinarà un suplement de 200.000 euros més a les ajudes d’habitatge gestionades per l’Agència Catalana de l’Habitatge.

L’altra gran prioritat, segons Gibert, ha estat el suport a les residències de gent gran i de persones amb discapacitat. L’Ajuntament, en coordinació amb la Generalitat, s’ha encarregat de la desinfecció interior i exterior d’aquests centres. Per fer-ho ha contractat una empresa especialitzada per desinfectar com a mínim un cop per setmana l’interior de cada un dels edificis.

To Top