El desconfinament s’acosta i les empreses preparen contra rellotge la tornada dels treballadors a les oficines, uns espais que s’hauran d’adaptar a la “nova normalitat”, amb zones més obertes, menys gent, pantalles protectores, gels desinfectants i passadissos d’una sola direcció. El retorn a les oficines ha de garantir la regla d’or de la nova situació derivada de la pandèmia de coronavirus, el distanciament social, la qual cosa obligarà a establir nous hàbits i afectarà tant als espais físics com als processos de treball i a la forma de relacionar-nos.
“Les oficines s’han d’adaptar, però de res ens servirà si abans no es prepara l’edifici, començant per la porta d’entrada”, explica a Efe Óscar Fernández, director de Desenvolupament de Negoci de la consultora immobiliària Cushman & Wakefield a Espanya.
En efecte, els canvis seran visibles ja des de l’entrada de l’edifici per tal de minimitzar el contacte físic: les portes que ara s’obren o tanquen de forma manual s’haurien de automatitzar i en els torns d’accés hauran de buscar alternatives al control per empremta digital.
Guardar dos metres de distància afectarà també a l’ús dels ascensors, ja que en ells hi cabrà menys gent, de manera que els experts aposten per potenciar l’ús de les escales, fent que siguin “més fàcils de trobar i més agradables de pujar”.
“Durant molt de temps hem tingut les escales abandonades, tancades, enteses com un espai d’evacuació, i potser cal donar-li una mica més d’afecte a aquest element arquitectònic, que és molt important”, va assenyalar a Efe l’arquitecte Maikel Pérez, expert en estructures i interiorisme d’oficines.
En molts casos, sigui per motius d’espai o d’organització de la feina, la tornada a l’oficina es farà per torns i de forma gradual, de manera que, almenys en una primera fase, hi haurà menys gent del que és habitual.