Comarca

Pla municipal de contingència amb més de set milions d’euros

Amb l’objectiu de preservar la cohesió social i el teixit productiu de Sant Cugat davant la situació generada pel coronavirus, l’Ajuntament ha creat un ambiciós pla de contingència format per 60 mesures. Es tracta del programa econòmic municipal més gran que mai s’ha posat en marxa per atendre una crisi d’emergència.

En total, el Consistori mobilitzarà aproximadament entre 7 i 7’5 milions d’euros per pal·liar els efectes de la pandèmia. Aquesta quantitat econòmica es materialitzarà a través de tres vies. La primera contempla 4’5 milions en ajuts directes. Així, l’Ajuntament va celebrar ahir un ple extraordinari per donar compte de la liquidació del pressupost municipal del 2019 i reservar, a través d’una modificació de pressupost, 4’5 milions provinent dels romanents per dedicar-los a la crisi del coronavirus.

La segona via contempla 1’4 milions en ajuts directes. L’Ajuntament ja ha aprovat aquesta partida a través d’un decret d’Alcaldia. I la tercera, entre u i 1’5 milions en tributs que es deixaran de cobrar, Aquesta és la quantitat que la corporació calcula que deixarà de percebre perquè no cobrarà alguns tributs municipals.

L’esforç busca donar suport a famílies, treballadors, comerciants, autònoms i pimes, i facilitar en la mesura del possible un escenari de ràpida recuperació postcrisi.

A més a més, aquesta quantitat podria augmentar tenint en compte que l’Ajuntament tindrà la capacitat de reservar més partides pressupostàries als comptes de 2020 (que encara s’ha d’aprovar) per dirigir-les a fer front la crisi sanitària.

Serveis socials

El tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat, Seguretat Ciutadana i Transports, Pere Soler, va afirmar sobre aquest pla que “des de l’Ajuntament tenim un objectiu claríssim: que ningú es quedi enrere per culpa del coronavirus. Hem impulsat el pla de contingència més gran fet per l’Ajuntament, amb 60 mesures i un pressupost de més de 7 milions d’euros, per fer front a aquesta crisi sanitària, social i econòmica”. I va afegir: “No permetrem que la cohesió social i el teixit productiu de la ciutat es trenquin i, si fan falta més ajuts, ens esmerçarem i cercarem encara més recursos”.

Les partides més grans que l’Ajuntament inclourà en aquest gran paquet de mesures es destinaran a serveis socials (uns 3’1 milions) i a donar suport al teixit empresarial: empreses, autònoms i comerços (al voltant d’1’2 milions). Totes dues partides sumen gairebé tres quartes parts de tots els ajuts directes.

Pel que fa al lloguer, s’atorgaran ajuts directes a famílies i comerços. A més, es reservarà una partida per ajudar a pagar el lloguer als inquilins d’un immoble de Promusa (habitatge, oficines i mercats municipals). La valoració global d’aquestes mesures se situa entorn dels 800 mil euros.

Així mateix, es deixarà de cobrar prop de 800 mil euros en concepte d’IBI, taxes i preus públics, i s’impulsarà una línia d’ajuts per ajudar a pagar el tribut metropolità al teixit empresarial i a les famílies. També es condonarà el cost dels serveis prestats durant el mes de març (1-12 de març) pels serveis educatius municipals: escoles bressols, escola de Música, escola d’Art i Taller Triangle (uns 300 mil 000 euros).

Finalment, les entitats també rebran ajuts directes per pagar el lloguer dels locals i se’ls aplicarà exempcions tributàries.

To Top