Comarca

“El nombre d’infectats i morts per coronavirus no és el real”

El científic de l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa Julià Blanco, que forma part de l’equip clínic que cerca la vacuna contra el coronavirus, ha assegurat que el nombre de persones infectades i morts per la Covid-19 no és el “real” en la majoria de països. Així ho ha sostingut en una entrevista amb Efe, en què ha opinat que, probablement, les dades sobre la pandèmia que s’apunten actualment “no reflecteixen la realitat” en la majoria de països donada la “dificultat” de “saber exactament la magnitud de la tragèdia”.

“Crec que el nombre de persones infectades i mortes per coronavirus en la majoria dels països no és el real i trigarem encara a saber quina és la realitat”, ha asseverat abans d’afegir que “evidentment” la pandèmia “ens ha desbordat”, tot i que el cas d’Itàlia hauria d’haver activat totes les alarmes sanitàries.

“Les dades de la Xina van suggerir que el virus era transmissible i tenia una relativament baixa taxa de mortalitat, però el que hem vist a Europa és un panorama completament diferent”, ha indicat Blanco, que ha asseverat que “la majoria de la comunitat científica va veure les dades d’Itàlia amb una enorme preocupació”.

Per això, tot i que ha admès que la informació de la Xina “potser no permetia preveure una crisi de magnitud tan gran”, Itàlia “ens hauria d’haver previngut per actuar relativament ràpid”.

D’altra banda, ha assenyalat que la vacuna contra la Covid-19 podria estar disponible de forma “massiva” en un any “sent molt optimistes” i en 18 mesos “sent més realistes”, malgrat que, ha opinat, pronosticar una data és encara massa “agosarat”.

“Estem treballant al 200% fent jornades maratonianes per poder avançar el més ràpid possible en el desenvolupament de vacunes, anticossos i fàrmacs contra el virus”, ha garantit.

primera generació

Amb tot, ha alertat que aquestes vacunes seran de “primera generació”, el que significa que n’hi podria haver d’altres, en un futur, que funcionin millor: “Necessitem desenvolupar-les el més ràpid possible, encara que no siguin les millors, per aturar la pandèmia”.

En aquest sentit, ha celebrat que hi hagi equips internacionals treballant en el desenvolupament de la vacuna tot i que ha subratllat també la importància que sigui un organisme supragubernamental el que exerceixi d’àrbitre i estableixi les bases i els límits, controlant tant el benefici de l’empresa que la produeixi com el seu abast.

“Entitats com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) han de vetllar perquè l’empresa que la produeixi tingui un cert benefici però limitat, perquè el que busquem és el benefici de tota la humanitat”, ha ressaltat per afegir que hauria de ser gratis per a la població i cobrir-la la Seguretat Social.

I és que, tal com ha explicat, a dia d’avui “no hi ha cap institució pública, i molt menys a Espanya, capaç de produir la quantitat de vacunes que es necessitaran”, pel que ha apostat perquè sigui un consorci públicoprivat el que l’acabi desenvolupant.

En canvi, segons Blanco, a hores d’ara si que hi ha companyies espanyoles “amb capacitat” per produir la vacuna, pel que ha advocat per mantenir un “estret contacte” entre els laboratoris i les empreses que podrien fabricar-la.

la més eficaç

“Podem tenir la millor vacuna del món però si no som capaços de produir-la, és com si no tinguéssim res”, ha alertat.

El paper de l’organisme supragubernamental encarregat de liderar aquesta missió passaria així per “establir acords entre les empreses i els diferents estats del món perquè la vacuna sigui accessible” i per seleccionar els dos o tres models “que val la pena produir”.

El més desitjat, ha anotat, és que es prioritzi la que sigui més eficaç entre la població de més edat, la més vulnerable enfront de la pandèmia, tot i que per ara encara es desconeix “quina serà la població diana”, atès que tampoc se sap la veritable extensió de la malaltia.

“Són coses que haurem d’anar aprenent a mesura que sapiguem més de la pandèmia perquè no sabem quin és el percentatge real de persones infectades per coronavirus. Sabem quantes han donat positiu en un test però no quantes han estat infectades i l’han superat de manera asimptomàtica o són símptomes molt lleus i aquesta és una dada essencial per definir quina és la població diana “, ha dit.

E

To Top