Comarca

Pla local de seguretat pioner en incloure la perspectiva de gènere

L’Ajuntament de Viladecavalls s’ha dotat d’un pla local de seguretat pioner a la província en incloure la perspectiva de gènere, segons expliquen els seus impulsors. Es tracta d’una prova pilot que compta amb el suport de la Diputació i que servirà d’exemple per a altres municipis a l’hora de resoldre les desigualtats de gènere en l’àmbit de la seguretat pública. El pla el va començar a confeccionar l’Ajuntament a través d’una consultoria especialitzada en plans d’igualtat a finals de 2018 amb el suport econòmic i tècnic de la Diputació. És, a més, el primer pla local de seguretat del qual es dota el municipi.

El document inclou, entre altres mesures, una bateria d’accions contra la violència masclista (en aquest punt destaca la incidència delictiva contra la llibertat sexual) i la detecció de punts poc il·luminats o amb una elevada percepció d’inseguretat.

Diu el Consistori en una nota que el nou pla és "transversal i participatiu" i que incorpora la perspectiva de gènere com a eina "necessària per a valorar i actuar en les diferències en la percepció i necessitats de seguretat de la ciutadania".

Espais privats
A més, continua el comunicat, per la proximitat que l’àmbit municipal té amb les persones, és necessari que les actuacions en matèria de violència patida en els espais privats estiguin recollides també en el pla, "posant especial èmfasi en el fet que en aquests espais són les dones les que majoritàriament pateixen aquests episodis".

El seguiment dels casos de violència masclista el realitza Mossos, però es fan actuacions coordinades tant amb Policia Local com amb Serveis Socials. En aquest sentit, es fa una reunió trimestral de seguiment de les víctimes. En aquesta reunió hi participa Serveis Socials municipals, Policia Local i el Grup d’Atenció a la Víctima (GAV) de Mossos. Aquestes trobades de seguiment es realitzen a les dependències de la Policia Local.

Afegir que la Policia Local també fa actuacions puntuals de seguiment i suport a les víctimes a petició de Mossos d’Esquadra.

Pel que fa a les intervencions en matèria de violència masclista des de Serveis Socials, el protocol municipal inclou la informació i acompanyament de la víctima i la derivació al servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Terrassa.

Igualment, en l’àmbit municipal existeix una comissió de seguiment contra la violència de la dona. Hi participen Sanitat, Policia Local i Mossos d’Esquadra, Inspecció d’Ensenyament, Serveis Socials municipals i Fiscalia de Terrassa.

Per a l’elaboració del pla, "s’ha posat especial èmfasi a detectar i planificar les situacions en les quals dones i homes tenim necessitats diferents per tal que puguin ser tractades de diferent forma cobrint-les per a tots els col·lectius", explica el Consistori. I afegeix que "la perspectiva de gènere permet de visualitzar dones i homes en llur dimensió biològica, psicològica, històrica, social i cultural, i també permet de trobar línies de reflexió i d’actuació per erradicar les desigualtats".

Diferències
Dit d’una altra manera, l’aplicació de la perspectiva de gènere en aquest pla local de seguretat "és la presa en consideració de les diferències entre dones i homes en un àmbit o una activitat per a l’anàlisi, la planificació, el disseny i l’execució de polítiques, tenint en compte la manera en què les diverses actuacions, situacions i necessitats afecten les dones".

To Top