Una dona de Tenerife de 22 anys, que va estar a la ciutat italiana de Milà entre els passats dies 19 i 25 de febrer, és el tercer cas de coronavirus que es registra a Catalunya, i ja està aïllada a l’Hospital Clínic. El departament de Salut va informar ahir que s’estan estudiant els contactes estrets que ha pogut mantenir aquesta dona, que va viatjar el dia 25 de febrer a Barcelona per passar uns dies.
La jove es troba en estat lleu a l’Hospital Clínic, on també segueixen aïllats els altres dos pacients confirmats que tenen COVID-19, un home de Barcelona igualment de 22 anys i una dona de nacionalitat italiana de 36 anys, que evolucionen bé. Cap dels tres casos està relacionat entre si, segons van assegurar des del departament de salut de la Generalitat.
En total, fins ara són 52 les persones que van estar en contacte estret (a menys de dos metres i de manera continuada) amb el primer cas (38 persones) i amb el segon (14), a les quals s’ha recomanat que estiguin aïllades als seus domicilis durant 14 dies.
Mentrestant, els sanitaris catalans estan afrontant la crisi del COVID-19 amb tranquil·litat en general, en considerar que estan previnguts i preparats gràcies a l’experiència d’anteriors epidèmies com la grip A i la SARS.
Amb preparació
Fonts de CCOO, CAMFIC i SATSE van considerar ahir, en declaracions a EFE, que el personal sanitari a Catalunya s’enfronta al coronavirus amb preparació, que es preveu es completi en els pròxims dies, i apunten que l’alarma "està fora, al carrer "i no precisament als centres sanitaris.
Tot i la calma que es respira al sector dels treballadors sanitaris, sí que hi ha "una certa preocupació" sobre què passaria si es produïssin molts casos positius, va indicar la responsable de sanitat de CCOO de Catalunya, Maria Àngels Rodríguez, que va afegit que en aquests moments el personal està, en general, "tranquil".
Per la seva banda, Jordi Mestres, representant de CAMFIC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària), va considerar ahir que entre els professionals de la medicina familiar hi ha la preocupació que "es saturin les consultes per coses evitables", com anar a demanar informació sobre el coronavirus.
El telèfon de salut a Catalunya 061, al qual es pot trucar les 24 hores, va superar dimecres les 1.500 trucades demanant informació sobre el coronavirus, una xifra que ahir dijous va baixar, van assegurar fonts d’aquest servei.
Mentre l’afectació més greu del COVID-19 es va mantenir més circumscrita a la Xina, les trucades al 061 per aquesta qüestió eren unes 40 diàries, una xifra que es va disparar el diumenge passat, dia 23, a unes 500 en saber-se que la malaltia ja havia arribat a Itàlia.
La gran majoria d’aquestes trucades al 061 són de persones que demanen informació sobre el COVID-19 i els seus símptomes, de manera que el personal del 061 CatSalut Respon fa un cribratge amb diverses preguntes inicials, com quins símptomes clínics té la persona que consulta.
Persones grans
L’Agència de Salut Pública de Catalunya va recordar ahir que el 80 per cent dels casos de coronavirus són lleus i que els greus són un 15 per cent, mentre només un dos per cent són crítics.
Els casos més greus solen patir-los les persones grans o aquelles que pateixen alguna altra malaltia cardíaca, pulmonar o problemes d’immunitat.
D’altra banda, representants del departament de Salut i de l’Ajuntament de Barcelona es van reunir ahir dijous per fer un seguiment de l’evolució del coronavirus COVID-19, tot i que no ha transcendit si es va prendre alguna decisió en aquesta reunió.