Comarca

La recollida porta a porta, a l’octubre

El nou model de gestió d’escombraries porta a porta entrarà en funcionament a Ullastrell el pròxim octubre. Almenys, aquesta és la previsió amb la qual treballa l’Ajuntament, després que a l’últim ple municipal s’aprovessin per unanimitat els plecs per a la licitació del nou model de recollida de residus. De fet, el rebut d’escombraries ha pujat per aquest 2020 fins a un 20% per sufragar, en part, la posada en marxa del porta a porta.

No en va, el servei que es descriu en els plecs aprovats en el ple té un cost més elevat que l’actual, ja que el model porta a porta és molt més personalitzat. Així, el contracte que es licita puja a 168.455 euros anuals més IVA. Aquesta xifra es divideix en 129 mil euros per a la recollida de residus porta a porta; 28.549 euros per a la neteja viària; i 10.905 euros per a la gestió de deixalleria municipal que es va inaugurar el passat mes de novembre.

La contractació serà de quatre anys i un any de pròrroga i es preveu començar el pròxim octubre. Abans, però, es farà una campanya informativa i de sensibilització.

Corresponsabilitat
Aquesta mateixa setmana, les regidores de l’equip de govern Anna Bigordà (Medi Ambient) i Mercè Rodó (primera tinent d’alcalde) es van reunir amb representants del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental per seguir treballant de manera conjunta per tal d’iniciar el nou model de recollida de residus porta a porta.

Per aquest any 2020, la Unió Europea marca objectius de reciclatge de recollida selectiva del 60%, la Generalitat del 50% i el Consorci de Residus del Vallès, del 60%. Les dades de recollida selectiva de 2019 a Ullastrell són del 42%, lluny dels objectius establerts.

Poblacions amb model de recollida de residus porta a porta com Matadepera o Vacarisses estan per sobre del 90% i el 80%, respectivament, fet que demostra que aquest canvi de model té com a resultat bons índexs de reciclatge.

Amb aquests arguments sota el braç, l’Ajuntament d’Ullastrell afirma en el seu web que “amb el porta a porta s’aconseguirà molta més corresponsabilitat per part de les persones usuàries del servei i permetrà tenir un millor control i seguiment del mateix”.

L’executiu local d’ERC, que governa amb majoria, explica que la introducció al municipi del porta a porta com a nou model de gestió de residus “s’emmarca en la voluntat de seguir cuidant el medi ambient i el nostre entorn”.

I a continuació enumera algunes de les mesures mediambientals que s’han aplicat en la població en els darrers anys, com que tots els edificis municipals s’escalfen totalment o parcialment amb biomassa; la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’Escola Serralavella; la col·locació de llums led en l’enllumenat públic; les neteges forestals; o la inauguració el passat novembre d’una deixalleria (Ullastrell era l’únic municipi de la comarca que no en tenia).

To Top