El president del Govern central, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, van acordar ahir posar en marxa aquest mes de febrer la taula de diàleg entre governs, un instrument que segons va explicar el primer no tindrà la figura de mediador. “El mediador seran els 47 milions d’espanyols”, que seran “testimonis” d’aquest diàleg “sincer, franc i transparent”, va dir Sánchez en la seva compareixença davant els mitjans després de la reunió mantinguda amb Torra.
Va subratllar així mateix la seva intenció d’estar ell mateix present a la taula de negociació entre l’Executiu i el Govern.
Una taula en la qual ell seguirà defensant els mateixos postulats de sempre sobre a Catalunya, i en concret va recalcar que ell és “un ferm defensor de l’autogovern integrador”, perquè entén que és el que “aglutina més catalans i representa millor la pluralitat”.
Sánchez va insistit que el diàleg que ara s’inicia serà “llarg” i no serà fàcil sinó “complex”, però cal fer aquest recorregut “pas a pas”.
El president de Govern va subratllar que ahir era el dia en què havia de començar el “diàleg per al retrobament” amb Catalunya i va demanar “paciència, determinació i generositat” per aconseguir-ho.
Sánchez va afirmar davant els mitjans que va trobar en Quim Torra el “to i la predisposició” per obrir un diàleg “honest, obert i respectuós” i va destacar que el significat d’aquesta reunió no pot ser altre que el de “la voluntat sincera de dialogar i acordar”.
Una cosa necessària, va afegir, després d’una dècada presidida pel desacord i el conflicte, amb un “balanç lamentable” en què “ningú ha guanyat i tots hem perdut”, un balanç “ombrívol” que només havia deixat una “estela de desànim”.
Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar evitar generar “falses expectatives” amb la taula de diàleg entre governs, liderada per ell mateix i el president de l’Executiu central, Pedro Sánchez, que dos equips tècnics s’encarregaran de preparar perquè es reuneixi ja aquest mes.
Després de la seva trobada amb Sánchez al Palau de la Generalitat, Torra va comparèixer davant els mitjans, després del president de Govern, i va subratllar que aquesta taula de diàleg ha d’abordar dues qüestions que estan en “l’arrel del conflicte polític”, i que són, va dir, l'”exercici del dret a l’autodeterminació” i la “fi de la repressió”.
“Sobre autodeterminació m’ha traslladat que ‘autogovern dins de la Constitució’ i no he tingut resposta sobre la fi de la repressió”, va explicar Torra.
“Presos i exiliats”
Mentre que Sánchez es va limitar a expressar la seva voluntat de presidir la primera reunió al febrer, Torra va anar més enllà i va defensar que siguin els dos presidents els que capitanegin totes les trobades de l’esmentada taula. El contrari, va advertir, no contribuirà en el mateix grau a la “resolució del conflicte polític” perquè no tindria el “lideratge” dels “que representen a hores d’ara Catalunya i Espanya”.
En l’hora i mitja que va durar la cita, Torra va traslladar a Sánchez la necessitat de “reconèixer” els líders independentistes “presos i exiliats” en el diàleg.
Propostes
Així mateix, Torra va anunciar ahir, després de la seva reunió amb Sánchez, que convocarà una reunió amb els diferents actors de l’independentisme català per explicar-los com va anar la trobada i per traslladar-los també el document de propostes que li va lliurar el president de l’Executiu central, per tal de consensuar una estratègia “unitària”.
Torra va refusar opinar sobre el contingut d’aquest document -“no hem tingut temps ni d’entrar en els títols”, va dir- fins que no ho hagi estudiat en profunditat, però va aventurar que “en un sol Consell de Ministres es podrien resoldre la meitat “dels punts que conté”, que no considera nous. “Crec que avui (per ahir) havia de ser una reunió de més llarg recorregut”, va reflexionar Torra, que va coincidir amb Sánchez a dir que el camí del diàleg “serà llarg” i va lamentar que el líder de l’Executiu no li concretés una proposta per resoldre el “conflicte polític” de manera democràtica.