La Generalitat va presentar ahir el Pla d’Acció de Mobilitat Escolar de Catalunya (PAMEC) 2020-2021, amb el qual es pretén millorar la formació dels escolars i les condicions dels recorreguts de casa al centre educatiu, i fomentar els desplaçaments segurs, sostenibles, actius i autònoms. El pla s’articula entorn a sis accions estratègiques a desenvolupar els dos propers anys per adequar el marc actual i fer proves pilot a determinats municipis i centres educatius, i posterioment estendre les mesures, paulatinament, al conjunt del territori.
El PAMEC s’emmarca en el projecte europeu School Chance d’intercanvi de bones pràctiques de mobilitat autònoma dels escolars per tal de millorar les polítiques regionals i elaborar plans d’acció vinculats amb l’estratègia d’Europa.
El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, juntament amb el director del Servei Català de Trànsit (SCT), Juli Gendrau, i el director general de Centres Públics del Departament d’Educació, Josep Gonzalez, van ser els encarregats de presentar ahir el PAMEC.
Durant l’acte, Gavín va remarcar que la mobilitat sostenible i segura “ens interpel·la a tots i, per això, és imprescindible implicar la societat i, en concret, la gent jove”. Per aquest motiu, va afegir, que “el paper de l’ensenyament i la creació d’hàbits és clau en el desenvolupament del pla que presentem avui.”
Enfocament integral
El director de l’SCT, Juli Gendrau, va destacar la importància de “la transversalitat del projecte” i va incidir en què “l’escola ens pot ajudar a normalitzar actituds i comportaments en relació a la seguretat viària segura, saludable i sostenible”. Gendrau també va apuntar que “hem d’aconseguir que la generació dels nostres fills i filles sigui la primera generació que creixi en una societat sense víctimes de trànsit”.
El director general de Centres Públics va posar l’accent en “les condicions de mobilitat en què es fa el recorregut de casa al centre educatiu per avançar cap a un desplaçament més actiu i sostenible” i alhora va remarcar que “un canvi en la mobilitat implica també un canvi en el model d’hàbits i de consciència sostenible”.
Aquest pla preveu la implementació de sis accions estratègiques que pretenen impulsar la millora de la mobilitat escolar al territori des d’un enfocament integral i multidisciplinari. Les accions s’impulsaran de manera coordinada entre el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Departament d’Educació i el SCT, juntament amb altres actors i ens locals que han participat en el seguiment del projecte europeu School Chance.
En primer lloc, el pla prioritza la redacció d’un manifest sobre mobilitat escolar com a resultat del consens entre tots els agents implicats. L’acord es traduirà en l’establiment d’uns principis bàsics i unes línies estratègiques d’actuació en favor d’una mobilitat escolar sostenible, activa i segura.
La segona acció estratègica del pla consisteix a actualitzar el tractament de l’educació viària i la mobilitat sostenible als centres educatius per dotar els infants i adolescents de la confiança i les competències per moure’s de forma segura, autònoma i saludable.
En tercer lloc, el document vol avaluar la designació d’una figura de referència dins dels centres educatius per integrar la mobilitat sostenible, activa i segura dins del projecte educatiu del centre i actuar d’enllaç entre la comunitat educativa i les administracions.
L’acció estratègica número quatre vol promoure l’ús de modes de transport sostenibles i hàbits de vida saludables entre els agents de la comunitat educativa mitjançant la celebració de campanyes de foment als municipis i als centres educatius.
Camins escolars
En cinquè lloc, el pla preveu fomentar la millora de la seguretat, la visibilitat i la dotació d’equipaments per als modes de mobilitat sostenible als entorns i als itineraris escolars mitjançant la redacció de projectes de camins escolars i el desenvolupament de propostes de finançament de les actuacions.
Per últim, es vol posa l’accent en crear un distintiu de mobilitat escolar per als centres educatius d’acord amb uns criteris que avaluïn i permetin l’assessorament i el seguiment de les iniciatives sobre mobilitat escolar i infraestructura que es desenvolupin des dels centres i els municipis. El distintiu servirà per integrar la mobilitat escolar sostenible, activa i segura dins dels projectes educatius.