Comarca

“Hi havia moltes dones joves baixant soles el pi, això té futur”

La Baixada del Pi durant un tram bastant llarg protagonitzada només per dones ha estat la principal novetat d’aquesta edició de les Festes de Sant Sebastià. I la Germandat del mateix nom, entitat organitzadora dels festejos, vol que això tingui continuïtat en pròximes edicions, fins al punt que es converteixi en un fet normalitzat dins de la Baixada del Pi.

Així ho explicava ahir Pere Casals, membre de la junta de la Germandat de Sant Sebastià, qui va destacar que entre les dones que van carregar el pi "hi havia moltes que eren molt joves, motiu pel qual entenem que tindrà continuïtat". Des de l’entitat "estem molt satisfets del protagonisme que van agafant les dones en les festes", va continuar Casals, per afegir que, en aquest sentit, "des de la junta ja fa uns anys en què hem anat conreant i ara comencen a recollir els fruits".

En aquesta edició de la Baixada del Pi, les dones van portar el tronc des de la plaça de Sant Jordi fins a l’inici del carrer de Sant Joan, un tram força llarg. Però no només van portar el pi elles soles, sinó que també el van carregar i descarregar sense cap ajuda.

Autogestió
La participació de les dones en la Baixada del Pi no figurava en el programa perquè no era segur que s’hi sumessin. Però finalment ho van fer, organitzant-se elles mateixes a través d’un grup de whatsapp amb més de 200 dones inscrites. A més de la seva capacitat d’autogestió, el que també ha sorprès molt positivament la Germandat ha estat "la joventut de moltes d’aquestes dones, el que significa que això té futur", va afirmar satisfet Casals.

La recuperació del "Xou de Sant Sebastià", una activitat que dóna l’oportunitat als matadeperencs de mostrar la seva faceta artística, és una altra de les novetats d’enguany. El show es va començar a fer des del mateix any en què es van recuperar les Festes de Sant Sebastià, el 1975, i va desaparèixer del programa fa més d’una dècada. Els motius? "En les últimes edicions s’havia convertit en un espectacle massa llarg -durava entre tres i quatre hores-, massa pesat i molt tronat", explicava ahir Casals.

Per això, aquest any s’ha recuperat "acurtant-lo i fent-lo més elegant i atractiu", va precisar Casals, qui va concretar que va haver-hi cinc números musicals, una paròdia de ballet clàssic i un sketch entre el públic. El resultat? "Un èxit total", va afirmar.

En conseqüència, el "Xou de Sant Sebastià" torna per quedar-s’hi, repetint en pròximes edicions el mateix format d’aquest any. Així, es farà els divendres de festejos, abans de l’actuació d’algun artista de renom, iniciativa que es manté (aquest any va venir Albert Pla). Per tant, sembla que la combinació dels divendres a la nit serà primer "xou" i després actuació estel·lar.

Cal afegir també que la recuperació del "xou" es va gestar en l’edició de l’any passat, quan la tertúlia "Jo me’n recordo", activitat del programa que rememora el passat del municipi, es va dedicar a ell. Llavors va sorgir un grup de treball que es va comprometre a recuperar-lo.

Activitats consolidades
També cal ressaltar de l’edició d’enguany la consolidació d’algunes propostes que es van incloure al programa fa relativament poc, com l’espectacular exhibició de feines forestals, el concurs d’arrossos o la grimpada d’exhibició de diumenge. Totes tres iniciatives estan funcionant molt bé. Mencionar també l’assaig de la grimpada, que cada cop aglutina més gent.

To Top