Comarca

El Suprem manté Junqueras a la presó i diu que no té immunitat 

La sala que va jutjar el procés en el Suprem va acordar ahir mantenir a la presó l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i va considerar innecessari demanar al Parlament Europeu que li aixequi la immunitat, en estar condemnat ja en ferm a 13 anys de presó i inhabilitació. És la resposta que la Sala penal, que rebutja anul·lar la sentència del procés, ha donat a la sentència de Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va reconèixer Junqueras eurodiputat.

En un acte, el Suprem executa la pena d’inhabilitació que mantenia en suspens i recorda que la Justícia europea es va pronunciar sobre la situació de Junqueras quan estava a la presó provisional. La immunitat que li va reconèixer, afegeix, no era "un blindatge" davant de la sentència.

La condemna ferma "comporta l’exclusió de la condició d’eurodiputat" que li va reconèixer el tribunal europeu, explica el Tribunal Suprem, que ha acordat comunicar la seva decisió tant al Parlament Europeu com a la Junta Electoral Central (JEC).

Així, el Suprem ha rebutjat per unanimitat totes les pretensions de l’exvicepresident català i ha accedit al que demanava la Fiscalia: executa la pena de 13 anys d’inhabilitació que va deixar en suspens i així li ho comunica per carta al president del Parlament Europeu perquè comuniqui a la cambra el final del seu mandat.

D’aquesta manera, la Sala presidida per Manuel Marchena tanca el capítol obert pel TJUE, que va reconèixer Junqueras com a eurodiputat des del 13 de juny en resposta a una qüestió prejudicial que li va plantejar el mateix Suprem.

Situació passada
Ho va fer poc després que una altra sala de l’alt tribunal, la del contenciós, denegués ahir també una altra petició de Junqueras en rebutjar suspendre d’urgència l’acord de la JEC que l’inhabilitava del seu càrrec, precisament, per estar condemnat en ferm.

Segons el parer del tribunal que va jutjar el procés, la sentència de la justícia europea es referia a una situació passada, quan el líder independentista estava en presó preventiva. Això ha canviat, diuen els magistrats, perquè Junqueras ja està condemnat en ferm a 13 anys de presó i inhabilitació per sedició i malversació, i això "comporta l’exclusió de la condició d’eurodiputat". En el moment en què va ser condemnat a presó, subratllen, "es va convertir per ministeri de la llei en inelegible".

La immunitat reconeguda pel TJUE, sostenen, es circumscrivia als desplaçaments per acudir a Parlament i no podia evitar el seu enjudiciament, com tampoc suposava "un blindatge" davant la sentència que s’ha dictat contra ell pel procés.

A més, l’abast d’aquesta immunitat ve determinat pel dret nacional, que nega aquesta garantia als que estiguin immersos en un judici, com era el cas, raó per la qual rebutgen demanar el suplicatori (permís) al Parlament Europeu.

"En definitiva, qui participa en un procés electoral quan ja està sent jutjat, encara que finalment resulti electe, no gaudeix d’immunitat d’acord amb el dret nacional. No pot condicionar el desenllaç del procés ni, menys encara, el dictat de la sentència", insisteixen els magistrats.

Societat democràtica
Reconèixer al Parlament Europeu la facultat d’autoritzar la tramitació de qualsevol causa penal, com suggeria Junqueras, suposaria -segons el parer de la Sala- atribuir a "l’escrutini popular" la virtut d’invalidar una sentència, "una nostàlgica visió contrària als principis que defineixen qualsevol societat democràtica".

I permetre-li acudir a Estrasburg, com sol·licitava l’Advocacia de l’Estat, és suggerir que el Suprem no executi la pena de presó "i negociï amb el Parlament Europeu els termes de la llibertat de moviments" de Junqueras.

Impugnació
El coordinador d’ERC, Pere Aragonès, va anunciar ahir que impugnaran la negativa del Suprem d’excarcerar Junqueras perquè prengui possessió com a eurodiputat i va demanar al Parlament Europeu que avali el líder d’ERC com a membre de la cambra davant del "Brexit judicial" d’Espanya. "Estem davant d’una demostració d’autarquia judicial (…), és un escàndol absolut", va asseverar el vicepresident català, que va compareixer acompanyat per representants d’ERC a totes les institucions.

El dirigent d’ERC va avisar que esgotaran "totes les vies judicials" perquè Junqueras pugui ser a Estrasburg, després que el Suprem hagi acordat deixar a la presó l’exvicepresident català en considerar que, tot i que va adquirir la condició d’eurodiputat el juny passat, la seva condemna ferma a 13 anys de presó l’inhabilita com a tal. Per a Aragonès, aquesta decisió evidencia "més que mai" que "cal obrir una via política" per resoldre el conflicte català.

To Top