Comarca

Castellbisbal tindrà un pressupost municipal de 21,6 milions el 2020

Castellbisbal comptarà l’any vinent amb un pressupost municipal de 21,6 milions d’euros, xifra que suposa un augment del 2,3% respecte a l’exercici actual. Els comptes de 2020 van ser aprovats en un ple amb els únics vots a favor de l’executiu local, que governa en minoria amb sis regidors d’Alternativa per Castellbisbal (AC) i un JxCat de disset possibles, mentre que tots els grups de l’oposició -CUP, Cs, ERC i PSC- es van abstenir. Va ser precisament l’abstenció en bloc de l’oposició el que va facilitar que els comptes tiressin endavant per majoria simple.

Tot i que es tracta d’una proposta continuista, l’alcalde, Joan Playà (AC), assegura que “a l’hora de dissenyar el nou pressupost s’ha previst una gestió molt acurada dels diners, reajustant i reassignant moltes partides, de manera que sense incrementar impostos o taxes municipals es poden dedicar més recursos a millorar molts serveis i fins i tot posar-ne en marxa de nous”

Atenció domiciliària
Aquest esforç, segons Playà, “s’evidencia mantenint un increment en àrees prioritàries per a l’equip de govern, com ho són Serveis a les Persones, Joventut, Ocupació o Sanitat, entre d’altres”. En aquest sentit, del pressupost de l’any vinent cal remarcar l’augment de les partides destinades als ajuts per cobrir necessitats bàsiques i socials, que puja fins als 562 mil euros i on destaca l’increment del pressupost destinat al Servei d’Atenció Domiciliària, que passa dels 175 mil als 300 mil euros.

També augmenten els diners destinats a fomentar l’ocupació (de 87 mil a 114 mil euros) i a la protecció de la salut, àrea que a partir d’ara assumirà la gestió del control de plagues, motiu pel qual comptarà amb un total de 93.384 euros enlloc dels 75.560 euros actuals.

Del pressupost per al 2020 també és remarcable que baixen considerablement els diners de les partides destinades al subministrament elèctric dels diferents equipaments municipals gràcies a l’estalvi que ha suposat la instal·lació, els darrers anys, de plaques solars fotovoltaiques.

A més, desapareix la partida destinada a l’amortització de préstecs, que aquest 2019 era de 64.506 euros, perquè s’ha aconseguit eliminar el deute municipal, de manera que actualment l’Ajuntament no manté cap préstec amb entitats financeres.

La previsió inicial per a inversions l’any vinent és de 137.500 euros, xifra que es preveu ampliar amb la presentació del Programa d’Inversions 2020 el mes d’abril, un cop tancat l’exercici 2019 i coneguts els possibles superàvits.

Segons Playà, la proposta d’inversions “recollirà, en primer lloc, totes les actuacions incorporades l’any 2019 que no s’han pogut executar o iniciar durant aquest exercici, a les quals caldrà afegir aquelles propostes que puguin plantejar els diferents grups polítics i que es considerin necessàries o prioritàries per al nostre municipi”.

Suggeriments
L’equip de govern ha ofert a tots els grups polítics municipals la possibilitat de participar en l’elaboració del pressupost del 2020, de manera que han pogut presentar propostes i fer suggeriments, que en alguns casos s’han recollit en els pressupostos. “Aquest és el cas del reforç de la línia L2 del bus urbà proposat pel grup del PSC i que es posarà en marxa a partir del gener per facilitar el trasllat del jovent de Can Santeugini i Costablanca als instituts del poble”, afirma Playà.

To Top