Més d’un terç dels mamífers marins està en perill d’extinció a causa de la crisi climàtica, la contaminació, el trànsit marítim, la pèrdua d’hàbitats naturals i la sobreexplotació pesquera, segons els organitzadors del Primer Congrés mundial de mamífers marins (WMMC 2019) que va començar ahir a Barcelona.
Més de 2.500 biòlegs, cetòlegs, oceanògrafs i experts de 95 països assistiran a la capital catalana en aquesta primera cimera mundial sobre ciència i conservació dels mamífers marins que, amb el lema “Junts per la ciència i la conservació”, organitzen la Universitat de Barcelona i l’associació Submon.
Fins al dijous, els experts abordaran temes sobre investigació, gestió i conservació dels mamífers marins a tot el planeta, posaran en comú els projectes internacionals més innovadors i analitzaran les estratègies per protegir les poblacions en risc d’extinció.
Segons que ha explicat el biòleg, coorganitzador del WMMC i membre del Grup de Recerca de Grans Vertebrats Marins de la Facultat de Biologia de la UB Manel Gazo, entre les espècies més amenaçades hi ha les poblacions de la marsopa de Califòrnia (“phocoena sinus”), la marsopa sense aleta (“neophocaena phocaenoides”) del riu Langtsé, a la Xina, o els dofins d’aigua dolça .
A latituds més properes, Gazo destaca la precària situació de la foca mediterrània o foca monjo de les costes mediterrànies (“monachus monachus”) i la balena franca comuna (“eubalaena glacialis”), que ja figuren des de l’any passat al llistat espanyol d’espècies desaparegudes en el medi marí de tot el país.