L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, participa aquests dies a la Cimera Mundial del Clima que se celebra a Madrid juntament amb altres regidors de l’equip de govern. Dimecres, la primera edil va parlar de l’èxit aconseguit a través del projecte educatiu 50/50 en el marc de la ponència “Les escoles com a llavors del canvi”.
Martínez va comentar que la ciutat ha estat pionera en el foment de l’estalvi i l’eficiència energètica a tots nivells a través del projecte Rubí Brilla. Inicialment, es va centrar en l’àmbit municipal i industrial, però de seguida va estendre’s als sectors comercial i domèstic.
Les escoles, des d’un bon començament, també han format part de la filosofia Rubí Brilla a través del projecte 50/50, una experiència educativa entorn de l’estalvi i l’eficiència energètica. Així, la comunitat educativa treballa en equip per reduir el consum energètic -i la despesa econòmica que comporta- i minvar les emissions contaminants. Les escoles es comprometen a reduir la seva despesa energètica i el Consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L’altra meitat dels diners, l’Ajuntament els inverteix en mesures d’eficiència energètica als centres per seguir augmentant l’estalvi en el futur.
L’objectiu del projecte és conscienciar, fomentar hàbits sostenibles i apoderar comunitats educatives per aconseguir un canvi d’hàbits. La idea va començar a aplicar-se amb èxit a diferents col·legis d’Alemanya a principis dels anys noranta. Des d’aleshores s’ha implantat a altres països europeus dins de la iniciativa Euronet 50/50.
Rubí Brilla va portar la idea a Rubí el 2012, assegurant que el cent per cent de l’estalvi revertís totalment a cada centre en forma de subvenció i/o inversió directa, més enllà del retorn del 50% que preveia Euronet. A més, Rubí Brilla ha millorat la proposta original amb un sistema de monitoratge en temps real de consums, indicadors econòmics i aprofundint en la participació i implicació de tota la comunitat educativa.
Molt recorregut
“Els nens i nenes de Rubí són la nostra esperança en la transició energètica”, va assegurar l’alcaldessa durant la seva intervenció. I va traslladar als assistents a la ponència “l’orgull” que sent per aquest projecte, que “té un baix cost d’implementació, uns resultats immediats i ofereix la possibilitat de replicar-lo”. Segons la primera edil, “en un món devorador de recursos i dependent de les energies fòssils, és vital el foment de l’estalvi energètic”. Per això, va dir que aquest tipus de projectes “encara tenen molt recorregut a la ciutat i al món”.