Comarca

Més d’1,5 milions de conductors presenta deficiències visuals

Més d’un milió i mig de conductors catalans presenta deficiències en ametropia (miopia o hipermetropia), el que dificulta que vegin amb nitidesa senyals o marques viàries, així com el càlcul correcte de distàncies de seguretat o la velocitat d’altres vehicles, alterant-se, per tant, els temps de reacció. El 13% presenta dificultats de visió en condicions òptimes d’il·luminació, percentatge que puja al 36,5% amb baixa il·luminació. Davant un enlluernament, el 46% triga més de 20 segons en recuperar totalment la visió central i el 26% presenta deficiències en vista lateral.

Aquests són alguns dels resultats del macro estudi realitzat a 1.215 conductors a Catalunya per Essilor, companyia líder mundial en lents oftàlmiques, la Fundació per a la Seguretat Viària (Fesvial), i l’Institut de Trànsit i Seguretat Viària (Intras) de la Universitat de València, amb la col·laboració de Cepsa i avalat pel Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (Coooc).

Aquesta iniciativa s’emmarca en l’acord global entre Essilor i la Federació Internacional de l’Automòbil (Fia) per a conscienciar als conductors sota el lema "La seguretat viària comença per una bona visió". Es va posar en marxa l’any passat i consisteix, d’una banda, en un estudi d’opinió sobre hàbits, creences i actituds sobre la visió i conducció i, d’una altra, en la investigació per a aprofundir i conèixer realment l’estat de la salut visual dels conductors catalans.

Proves de diagnòstic
Per fer l’estudi s’han mesurat capacitats vitals per a la conducció tan rellevants com l’agudesa visual binocular des de lluny, la sensibilitat al contrast, la capacitat de recuperació davant un enlluernament, la percepció cromàtica i el camp visual, entre altres variables, amb la col·laboració de Cepsa cedint les seves estacions de servei per a poder desenvolupar les proves. Es tracta de l’estudi de major dimensió amb proves de diagnòstic fet a conductors en carreteres catalanes del qual es tingui constància.

To Top