Comarca

El cost de l’executiu local creix un 28,5% respecte al mandat anterior

Tercera modificació de salaris dels càrrecs electes de l’equip de govern de Sant Cugat (ERC, PSC i CUP) des que va començar el mandat el passat mes de juliol. En aquesta ocasió, el ple municipal, celebrat dilluns, va aprovar que la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, passés d’una dedicació parcial del 60% a una exclusiva del cent per cent, per la qual cosa també incrementa el seu salari brut anual de 35 mil a gairebé 58 mil euros. La modificació va tirar endavant amb els vots a favor de l’executiu local i, des de l’oposició, amb l’abstenció de Junts per Sant Cugat i el vot negatiu de Cs.

Aquesta pujada de sou arriba després que els tinents d’alcaldia de Mobilitat, Pere Soler, i Participació. Lourdes Lloerente, també augmentessin la seva dedicació, i, per tant, la seva retribució.

Així, les retribucions dels càrrecs electes del nou equip de govern suposen per a les arques municipals un cost de 670 mil euros bruts anuals, la qual cosa implica un increment del 28,5% respecte al mandat anterior (521.700 euros). El motiu: el govern municipal ha passat de deu a tretze regidors, deu dels quals tenen dedicació exclusiva i els tres restants, parcial.

Estructura
Per compensar aquest augment, el tripartit va rebaixar en un 15% el sou de l’alcaldessa, en un 10% els dels tinents d’alcaldia i en un 5% els dels regidors, generant un estalvi de prop de 149 mil euros anuals. Amb tot, tal com va recordar al ple el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, tot i que els salaris dels regidors han baixat, el cost total del govern municipal ha crescut respecte al mandat anterior.

En xifres absolutes, la rebaixa de les retribucions dels càrrecs electes queden de la següent manera, segons va publicar Cugat.cat: el sou de l’alcaldessa (reducció del 15%) passa de 79.598 a 67.658 euros anuals bruts; els sous dels tinents d’alcaldia (rebaixa d’un 10%) passen de 64.418 a 57.976 euros anuals bruts en dedicació exclusiva; i els sous dels regidors (reducció d’un 5%) passen de 50.442 a 47.920 euros anuals bruts en dedicació exclusiva. La retribució dels regidors de l’oposició s’ha mantingut igual.

"Quan no es tracta d’un augment salarial, es tracta d’un nou càrrec de confiança. La descomunal estructura pot fer augmentar un 30% els costos dels anteriors governs convergents", va denunciar durant el ple el portaveu de Ciutadans, segons recull Totsantcugat.cat.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, segons aquesta mitja, va replicar a Ciprian dient que "les dosis de demagògia que fa servir se superen cada vegada", criticant "les inexactituds brutals" en el seu discurs, i remarcat que els salaris es troben "lluny" dels topalls que permet la llei, per després recordar que el govern s’ha rebaixat el sou.

D’altra banda, el malestar entre veïns i comerciants pel nou tribut metropolità es va fer palès durant l’audiència pública del ple. De fet, van ser molts els ciutadans que van acudir al torn de participació per plantejar els seus dubtes i queixes respecte d’aquest impost que s’ha aplicat recentment.

Violència masclista
El ple també va aprovar per unanimitat adherir-se al Manifest 25N 2019, amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. El manifest ha estat consensuat per la Generalitat, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis.

To Top