Casi un de cada tres adolescents, concretament un 28%, reconeix haver exercit assetjament escolar alguna vegada, segons un estudi presentat aquest dimecres per la Fundació Portal i el centre d’atenció a joves Amalgama7. Segons l’informe, "Bullying i ciberbullying: accions i percepcions d’alumnes escolaritzats en escoles catalanes de 12 i 18 anys", dirigit pel psicòleg Jordi Royo, un 41,3% de nois i un 15,8% de noies admeten haver estat assetjadors d’algun company alguna vegada.
L’estudi ha recopilat les dades d’una enquesta feta a 193 alumnes des de 1r d’ESO a 2n de Batxillerat d’escoles concertades de Catalunya, com l’Escola Pia Nostra Senyora, el Centre d’Estudis Joan XXIII i la Fundació escoles Garbí de Badalona i Esplugues de Llobregat, i espera arribar a 1.502 enquestes quan sumi també a les escoles públiques i privades. Davant el 28% d’enquestats que reconeixen haver comès assetjament escolar, un 40,9% admeten ser víctimes de "bullying" i un 14,5% ser víctimes de "ciberbullying". "Hi ha més nois i noies que manifesten ser assetjats que els que manifesten ser assetjadors", va reiterar Royo. Segons el mateix estudi, un 65,3% de l’alumnat enquestat coneix una víctima o un agressor de "bullying", i un 51,6% coneixen assetjats o assetjadors a través de "ciberbullying", mentre que només un 40% admet que ser espectador d’un assetjament i no intervenir et converteix en còmplice.
Royo va destacar un "major nivell de consciència" davant una situació d’assetjament de les noies respecte als nois -la meitat de les noies reconeixien la figura del còmplice i entre els nois un 28,3%- i també a mesura que augmenta l’edat de l’alumnat. Una altra diferència entre l’alumnat és que "l’agressió física és més prevalent en els nois i l’agressió psicològica és més comuna entre les noies", ha afegit Royo.
Comunicació
En la roda de premsa, Royo va desmentir la creença que les víctimes de "bullying" no ho expressen, ja que un 67,1% dels enquestats admet haver comunicat l’assetjament a un adult referent, i va destacar que falta "reflexionar sobre l’eficàcia dels sistemes preventius en l’àmbit escolar".
L’estudi ha diferenciat resultats entre assetjament escolar i ciberassetjament, que segons Royo, és una tendència que "va en augment" mentre l’assetjament tradicional es manté. Segons l’informe, un 8,8% de la mostra admet haver exercit "ciberbullying". Aquest percentatge augmenta al 12,6% a la franja d’edat d’entre 16 i 17 anys. Una altra conclusió és que les víctimes d’assetjament augmenta amb l’edat.