El tram gratuït de 20 quilòmetres de l’AP-7 a Girona, entre les sortides de Vildemuls i Girona Sud, serà fins demà l’escenari on es provarà com "conviuran" en un futur els vehicles convencionals i els autònoms, que circularan sense conductor, i per a això tres models de cotxes s’enfrontaran a diferents supòsits. Es tracta d’Inframix, un projecte europeu pioner en el qual participen onze empreses i institucions del sector automobilístic que té per objectiu estudiar la comunicació entre els vehicles i la carretera, centrant-se en la infraestructura, equipada amb sensors i antenes de comunicació.
"Els vehicles autònoms s’aniran introduint a poc a poc, hi haurà una convivència, és bastant incert quin serà el període però segurament serà molt llarg i tots aquests vehicles hauran de transitar per una infraestructura única", va explicar ahir en la demostració que es va fer el director d’Innovació d’Autopistes, Xavi Serra.
Classificació
L’objectiu principal del projecte és "dissenyar, actualitzar, adaptar i provar models d’autopistes capaces de gestionar el període de transició entre vehicles i convertir-se en la base per als sistemes de transport automatitzat del futur".
El projecte compta amb tres visions diferents de tipus de vehicle: BMW, que rep els missatges integrats en el seu cotxe; TOM TOM, que els rep en el seu visualitzador, i un proveïdor AustriaTech que està desenvolupant una nova tecnologia. Inframix posa en el seu epicentre la cerca de solucions d’elements físics i digitals per a instal·lar en les infraestructures viàries. Serra va explicar que el projecte té cinc objectius, el primer d’ells "dissenyar quins són els objectius físics i digitals que ha de disposar el que seria una autopista del futur".
Igual que existeix una classificació de vehicles del 0 al 5, en l’àmbit d’infraestructures s’ha creat en aquest projecte una classificació des de la A, que seria la més preparada per a un entorn col·laboratiu i de conducció autònoma, fins a l’E, que seria una via que no té res.