Navarra, el País Basc, Aragó i Astúries són les comunitats autònomes que millors serveis sanitaris tenen, segons un informe de la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública, que situa a Catalunya, Andalusia, Murcia i Canàries amb les pitjors prestacions.
En roda de premsa per a presentar “Els serveis sanitaris de les CCAA”, fet aquest mes d’agost, el portaveu de la Federació, Marciano Sánchez Bayle, va considerar ahir que la diferència entre les autonomies és “clarament excessiva”, ja que hi ha una distància de 46 punts entre la primera, Navarra, i l’última, Canàries, sobre un barem en el qual la puntuació màxima possible és 126 i la mínima 31.
Les comunitats amb serveis sanitaris regulars són Castella i Lleó, Castella-la Manxa, La Rioja i Extremadura i les que els tenen deficients són Balears, Galícia, Cantàbria, Madrid i la Comunitat Valenciana, segons aquest informe.
Per a fer aquest rànquing utilitzen diversos paràmetres, equiparats amb valoracions dels sistemes sanitaris mundials com l’OMS o Eurostat, en els quals es tenen en compte des de la despesa per càpita, els llits per cada 1.000 habitants, diferents proves mèdiques, el nombre de professionals sanitaris, la despesa farmacèutica, la valoració dels ciutadans o les llistes d’espera.
L’informe indica que fins aquest any les dues últimes comunitats eren les mateixes en tots els informes, Canàries i la Comunitat Valenciana, però en l’actual aquesta última surt del grup, mentre que Canàries continua sent la pitjor situada en els últims tres anys
Els tres primers llocs en els últims sis anys els ocupen les mateixes autonomies amb canvis relatius en les posicions. En el presentat ahir, pugen sis respecte a l’anterior: Astúries i la Comunitat Valenciana (3 llocs), així com Navarra, Balears, Galícia i Catalunya (un lloc). Baixen posicions Madrid i Andalusia (3 llocs), La Rioja i Múrcia (2) i Castella i Lleó, Extremadura i el País Basc (1). El grup de les quals tenen els pitjors serveis està format per Canàries, Murcia, Andalusia i Catalunya, territoris que han ocupat aquests llocs en algun moment, encara que respecte a l’any passat s’incorpora Andalusia.
Sánchez Bayle va dir que la diferència entre la millor i la pitjor sanitat pública autonòmica és una “de les majors registrades” en els informes anuals i evidencia “una gran disparitat”.