Comarca

JxCat titlla a Sánchez de “polític pres de la seva prepotència”

La diputada de Junts per Catalunya (JxCat), Laura Borràs, va ratificar el "no" del seu partit a la investidura de Pedro Sánchez i, recordant els "polítics presos" que creu que hi ha per defensar la independència, ha acusat al candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol de ser un "polític pres per la seva prepotència". Borràs ja havia avançat la decisió de votar en contra perquè no ha donat el "sí a la política" que donaria "resposta a les aspiracions de la majoria dels catalans".

Per la seva banda, el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Gabriel Rufián, va dirigir-se als dos polítics de PSOE i Unidas Podemos, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, respectivament, que "es penediran" de no aconseguir un acord d’investidura i ha recalcat "l’enorme gest de responsabilitat" d’Esquerra en abstenir-se a la votació. A més d’aquesta formació, també es van abstenir en la votació d’ahir al Congrés de Diputats EH Bildu, Compromís, PNV i Unidas Podemos. Van votar que "no", a més de JxCat, el PP, Ciudadanos, Vox, Coalición Canaria i Navarra Suma i només van donar suport a Sánchez com a president del govern el seu propi partit i el Partido Regionalista de Cantabria.

Altres polítics catalans, com és el cas del conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, també han dit la seva. Concretament, Bosch ha advertit que el candidat del PSOE a la investidura, Pedro Sánchez, "fins ara ha estat incapaç de dialogar" amb el govern català, però ha destacat que Esquerra estava oberta fins a l’últim minut al fet que es produeixi un canvi.

A la sessió d’ahir, els retrets de Sánchez a Iglesias per la impossibilitat d’arribar a un acord van protagonitzar una part final d’una sessió de la qual ja se sabia el seu final. El candidat del PSOE per presidir el govern espanyol va lamentar que s’esvaeixi la "històrica oportunitat" d’un gabinet de coalició amb Unidas Podemos.

Sánchez també li va retreure a Iglesias que impedís la seva investidura com ja va fer l’any 2016 i també el va criticar pel rebuig a les ofertes consecutives que li han fet els socialistes en els últims dies per a aconseguir l’acord. El líder del PSOE també li va retreure que consideri "una humiliació" l’última de les propostes, que incloïa una vicepresidència i tres ministeris de "profund abast social".

Sánchez va dir a Iglesias que "pot ser que no sigui el que vostè desitjava, però li hem fet una proposta honesta, correcta i assenyada i va explicar que l’oferta era la Vicepresidència de Drets Socials, el Ministeri de Sanitat i Consum, el d’Habitatge o d’Igualtat.

Sánchez ha insistit que la seva oferta és "més que raonable" tenint en compte que en Unidas Podemos, "per la seva joventut, no hi ha cap experiència de gestió a escala estatal" i els governs han de ser "compactes". I després de recalcar que com a president ha de garantir que el seu equip, encara que sigui plural i divers, marxi en "una única direcció", ha explicat a Iglesias que no es pot posar el departament d’Hisenda i bona part dels diners públics "en mans de gent que mai ha gestionat un pressupost".

Per controlar-lo
El president en funcions ha insistit que Unidas Podem només volia entrar en el Govern "per a controlar-lo" perquè mai es va preocupar per dialogar el programa i perquè entre altres coses el partit morat reclamava competències i ministeris que haurien agrupat el 80 per cent de la despesa social.

Iglesias, per la seva part, va apuntar que "el meu grup confederal havia decidit abstenir-se i tendir-li la mà perquè en els pròxims dies fem el que vostè no va voler fer en els tres últims mesos tan llargs" i va afegir que "li torno a oferir la mà. Negociï amb nosaltres des del respecte. Som a temps de salvar aquesta investidura".

El líder de la formació Unidas Podemos va sorprendre tothom fent una nova oferta en directe, a la sessió d’investidura. Iglesias va assenyalar que el seu grup renunciava al Ministeri de Treball, una de les peticions de la seva última proposta, a canvi de conservar les competències en polítiques actives d’ocupació. També va demanar que "reflexioni si creu que en les últimes setmanes s’ha referit alguna vegada a nosaltres amb el respecte que es deu a un soci de govern".

Ara, i d’acord amb el que diu l’article 99 de la Constitució Espanyola, el període amb el qual compta Pedro Sánchez i el PSOE per a intentar una altra investidura és de dos mesos, des de la votació fallida del passat dimarts, per la qual cosa el límit és el 23 de setembre. Demà, Meritxell Batet, la presidenta del Congrés, acudirà demà a la Sarsuela per informar el rei Felip VI sobre la situació actual i la investidura que no es va dur a terme.

To Top