Terrassa

Sense acord per la data del ple de mobilitat

PSC i ERC retiraran la sol·licitud i la tornaran a presentar perquè la convocatòria entri dins del termini legal després de no haver pogut fixar el dia en Junta de Portaveus

El ple extraordinari s’hauria de fer dins dels 15 dies hàbils després de la sol·licitud / Nebridi AróZtegui

Els portaveus dels grups municipals a l’Ajuntament de Terrassa no s’han pogut posar d’acord per marcar una data en què celebrar el ple extraordinari monogràfic de mobilitat, promogut per PSC i ERC a la ciutat. L’equip de govern ha proposat el dijous 10 d’abril a la Junta de Portaveus convocada per aquesta qüestió, però no anava bé a l’oposició.

Entre els compromisos que s’han al·legat, dijous que ve la portaveu socialista Eva Candela té ple al Parlament, com a diputada. També s’ha debatut fer-lo el dimecres 9 d’abril a la tarda, però tampoc encaixava a l’agenda de tothom.

Un cop registrada la sol·licitud per al ple extraordinari el passat dilluns, el govern local tenia quinze dies hàbils per respondre-la. Per tant, s’havia de convocar abans de la sessió ordinària del 25 d’abril. La Junta de Portaveus d’aquest dijous havia de fixar el dia, però finalment els grups no han arribat a un consens. Ara, PSC i ERC retiraran la instància pel ple extraordinari i la tornaran a presentar perquè la convocatòria encaixi amb els tempos legals. “Esperem a retirar-la quan pactem la data”, s’ha compromès Eva Candela.

Una de les dates alternatives a les quals s’ha fet referència seria el dilluns 28 d’abril.

Segons ha dit el tinent d’alcalde de Territori i Habitatge, Xavier Cardona, els tallers de participació per a la Taula de Mobilitat seran al maig. Per tant, l’oposició creu que tindria sentit que el plenari fos abans. Cardona ha acordat parlar-ho amb els membres del seu govern i passar noves propostes per a una data a la resta de grups demà mateix.

Per poder treballar en les propostes que PSC i ERC portaran al ple monogràfic, la portaveu d’Esquerra, Ona Martínez, ha sol·licitat per escrit la valoració de l’últim pla de mobilitat i els resultats de l’enquesta de mobilitat del 2024.

Participació ciutadana

Com que ara es comptarà amb més marge, la Junta de Portaveus també ha acordat demanar al servei de Qualitat Democràtica que comenci a treballar com es podrien incorporar d’acord amb el Reglament Orgànic Municipal (ROM) les intervencions de participació ciutadana als plens extraordinaris.

Socialistes i republicans han coincidit a posar sobre la taula que diferents entitats de la ciutat se’ls han adreçat per poder intervenir en la sessió monogràfica de mobilitat. El secretari municipal ha assegurat, però, que amb el reglament actual, la possibilitat no està contemplada. Malgrat que el setembre de l’any 2018 va haver-hi un ple extraordinari de residus amb intervenció ciutadana, el reglament de Participació Ciutadana només les preveu en els plens ordinaris i extraordinaris del debat de l’estat de la ciutat.

Un debat que ha de traçar el futur

PSC i ERC han proposat un debat específic que traci el futur de la mobilitat a la ciutat, coincidint amb la preparació del nou Pla de Mobilitat i la revisió del POUM. En el ple que s’haurà de celebrar per aquesta qüestió, els grups polítics hauran d’abordar una àmplia gamma de temes: transport públic, aparcament, distribució de mercaderies, zona de baixes emissions, carrers amb alta congestió i la resta d’aspectes de la mobilitat urbana a Terrassa. L’oposició ha alertat a l’equip de govern que han d’acabar amb “els canvis de timó” en aquesta qüestió.

To Top