Terrassa

La consellera Parlon anuncia més mossos per a Terrassa

La Junta Local de Seguretat destaca la reducció de l’índex delictiu a la ciutat

La reunió ordinària de la junta s'ha celebrat aquest dijous al Teatre Principal / NEBRIDI ARÓZTEGUI

De les estadístiques policials s’infereix que els índexs delictius han disminuït a Terrassa: un 9,4% en l’últim any en la xifra general de denúncies, un 13% en els delictes específics contra el patrimoni (els robatoris amb força, per exemple) i fins a un 79% els robatoris amb violència i intimidació. Però també és cert que aquests guarismes no sempre es corresponen amb la percepció col·lectiva d’inseguretat, i que la ciutat creix i tant l’Ajuntament, a través de la Policia Municipal, com els Mossos d’Esquadra s’han marcat estratègies per millorar aquesta sensació. Aquesta és una de les conclusions de la Junta Local de Seguretat que s’ha celebrat aquest dijous en el Teatre Principal i després de la qual la consellera d’Interior, Núria Parlon, ha anunciat l’ampliació de la plantilla de la policia catalana a Terrassa.

No se sap encara, però, amb quants efectius ni quan, “però Terrassa tindrà un reforç de Mossos per adequar la plantilla de l’Area Bàsica Policial (ABP) al creixement del municipi”, ha apuntat la consellera. La comissaria de Can Tusell disposa actualment de 186 efectius.

La Junta Local de Seguretat ha comptat amb la participació de representants de tots els cossos de seguretat, Bombers de la Generalitat, Cos d’Agents Rurals i Protecció Civil, i en la reunió, ordinària, s’ha presentat el nou Pla Local de Seguretat i s’ha fet balanç de l’últim any en l’àmbit de la seguretat. L’alcalde, Jordi Ballart, ha destacat que Terrassa “és una de les ciutats més segures de Catalunya, però això no significa que no existeixin riscos”.

Després de subratllar les “moltes coincidències” amb Parlon, una política “que ve del món local i per això mostra una especial empatia amb els ajuntaments”, ha deixat clar el compromís ferm de totes dues institucions per millorar la seguretat.

Ocupacions

“Les dades són clares”, segons l’alcalde. A més del descens de l’índex delictiu, Ballart ha posat l’accent en les accions policials contra les ocupacions conflictives. El 90,7% de les intentades han estat frustrades per la Policia Municipal i la taxa de delictes per cada mil habitants ha baixat de 51,32 a 44,03 en l’últim any. “Anem en la bona direcció”, ha dit i repetit Ballart abans de recordar els tres objectius marcats un any enrere i un balanç global de cadascun d’ells: la lluita contra la multireincidència, en col·laboració estreta amb la Fiscalia, ha obtingut fruits després de les detencions (múltiples, també) de 25 sospitosos i l’entrada a la presó de 22 d’ells. Aquests 25 individus eren autors del 35% dels delictes registrats a la ciutat.

No se sap encara, però, amb quants efectius ni quan, “però Terrassa tindrà un reforç de Mossos per adequar la plantilla de l’Area Bàsica Policial (ABP) al creixement del municipi”, ha apuntat la consellera. La comissaria de Can Tusell disposa actualment de 186 efectius.

També ha baixat, segons els responsables policials, la xifra d’agressions sexuals, sobretot en la via pública. El tercer apartat era el referent al combat contra el tràfic de drogues en determinats punts, com el districte 6, “on s’han tancat 12 punts de venda d’estupefaents”.

Moment de la Junta Local de Seguretat / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Les dades “són les millors dels últims anys”, però… Però el missatge estadístic no és suficient per a bona part de la ciutadania. Els números diuen molt poc a veïns preocupats o irritats per determinades situacions quotidianes: tripijoc de drogues, baralles, molèsties de divers tipus. L’assassinat a trets d’un jove en una revenja el passat 9 de març a les portes una discoteca (clausurada dies després) i el tiroteig, relacionat amb el crim, ocorregut unes hores després, amb un resultat d’un ferit, van tornar a posar la qüestió de la inseguretat a Terrassa en el candeler.

Pedagogia i més agents al carrer

És veritat, segons Ballart, que existeixen “estratègies de manipulació amb finalitats ideològiques” i altres objectius, perquè no sols hi ha partits polítics que usen dades i sensacions en benefici propi, “sinó que també ho fan empreses vinculades a la seguretat”. Però també és veritat “que la percepció col·lectiva d’inseguretat ha crescut” i és un deure institucional combatre-la i rebaixar-la. Com? “Amb pedagogia, explicant el que es fa bé i demanant confiança als ciutadans. I amb comunicació, major presència policial en els barris i contacte amb les entitats”. El consistori posarà “tota la carn a la graella” per millorar aquesta percepció, sabent per endavant, i donant a conèixer, “que no es pot acabar amb la conflictivitat d’un dia per a un altre”.

Tolerància zero. La creació d’un equip transversal a l’Ajuntament per inspeccionar amb lupa les activitats d’una dotzena d’establiments generadors de conflictes està donant resultats. Després del tancament , la setmana passada i d’una tacada, de quatre locals (bars, sobretot) al carrer de Manresa i la plaça de l’Aigua, a Sant Pere Nord, arribaran més “en els pròxims mesos”. Una desena d’establiments segueixen en el punt de mira.

És veritat, segons Ballart, que existeixen “estratègies de manipulació amb finalitats ideològiques” i altres objectius, perquè no sols hi ha partits polítics que usen dades i sensacions en benefici propi, “sinó que també ho fan empreses vinculades a la seguretat”

Fan falta més agents, no obstant això. L’Ajuntament sosté que està fent un gran esforç per ampliar la plantilla de la Policia Municipal, “passant dels 200 efectius que hi havia en el 2019 als 285 actuals”, als quals cal sumar els que arribaran després de la convocatòria oberta per a 18 més amb el propòsit d’arribar “molt aviat”, segons Ballart, als 300 agents. I els Mossos d’Esquadra? “També estan fent un esforç des del 2019, però els alcaldes sempre hem de demanar més”.

Però també és veritat “que la percepció col·lectiva d’inseguretat ha crescut”, diu l’alcalde, i és un deure institucional combatre-la i rebaixar-la

“Sabem les prioritats i s’ha fet un bon diagnòstic“, ha assegurat la consellera Parlon després de ressaltar “la molt bona tendència dels indicadors” en l’àmbit delinqüencial, sobretot “en els delictes que més preocupen, els que tenen a veure amb la dimensió de la sensació de seguretat“. Per a la consellera, la millora estadística es revela especialment rellevant “en un context de creixement de la ciutat”. L’eficàcia policial millora, també en un apartat, “el de la multireincidència i, per tant, de les multidetencions”, en el qual “cal donar resposta a la percepció d’impunitat”. La intenció del Departament d’Interior és que els bons índexs no sigui flor d’un dia, “sinó que es mantinguin, consolidin i millorin, encara que això últim sigui difícil”.

La comissaria mixta

En l’horitzó, encara sense calendari, està també la transformació de l’edifici dels antics jutjats, a la rambla d’Ègara, en una espècie de comissaria mixta a compartir per la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra. Núria Parlon ha afirmat que l’Ajuntament i la Generalitat continuen treballant en el projecte. De moment, la proposta principal passa per la instal·lació d’una oficina compartida per registrar denúncies i el possible trasllat a aquest immoble “de serveis especialitzats de policia científica“. El compromís de les dues institucions per adaptar a funcions policials l’antic Palau de Justícia és ferma i el projecte conferirà a Terrassa “un fet diferencial”. Però encara hi ha esculls per salvar. Un d’ells és el referent a la necessitat de condicionar aparcament en aquesta zona del Centre.

Visita a les obres del parc de Bombers

Després de la Junta Local de Seguretat l’alcalde i la consellera d’Interior han visitat aquest migdia les obres de millora que s’estan duent a terme al parc de Bombers de Terrassa i que permetran duplicar la seva superfície, passant de 1.273 a 2.541 metres quadrats. També hi han assistit el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat i regidor de Seguretat, Xavier Cardona, i la regidora de Via Pública i Protecció Civil, Ruth Hibernón, així com el cap de Bombers de Terrassa, Jordi Moreno.

Jordi Moreno, cap de Bombers a Terrassa, explicant el projecte a Parlon i Ballart / LLUÍS CLOTET

Les obres als terrenys de l’avinguda de Barcelona, amb un cost total de prop de 4 milions d’euros, es van iniciar aquest mes de març i es preveu que s’allarguin durant 19 mesos. Els treballs s’estructuren en tres fases i consistiran en la creació d’una nova edificació que permeti augmentar més de 1.200 metres quadrats la superfície existent i que substituirà l’actual parc. Aquest s’enderrocarà quan es disposi del nou espai, per garantir la continuïtat del servei. Es mantindrà la planta del soterrani i s’inclourà una marquesina de 70 metres quadrats per l’aparcament de vehicles, 500 metres quadrats de cotxeres, una torre de pràctiques i espais administratius.

Abans de la reunió ordinària de la Junta Local de Seguretat, la consellera va signar el Llibre d’Honor de la Ciutat de Terrassa en el saló de plens de l’Ajuntament.

To Top