“Ens faltava Terrassa” és el primer que ha comentat la cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Registre de l’Ajuntament de Terrassa, Teresa Cardellach, durant la presentació del llibre “Terrassa desapareguda”, per part de l’editorial Efadós, a l’Auditori de Terrassa, aquest dijous. I és que aquest grup llibreter recull la història del país a través de la col·lecció fotogràfica “Catalunya desapareguda”, i faltava el testimoni de la nostra ciutat.
Les encarregades de fer la extensa tasca de selecció fotogràfica pel desenvolupament del llibre van ser la mateixa Teresa Cardellach, i la directora de l’Arxiu Històric, Montserrat Cuyàs. “Ens quedem amb la sensació que falten coses -explicava Cuyàs-. No som conscients de la quantitat de fotografies que hi ha a l’Arxiu. És una llàstima, perquè aquí hi ha una façana, però el patrimoni fotogràfic de Terrassa és enorme”. I és que les arxiveres van haver de fer front a les gairebé 2 milions de fotografies de l’Arxiu terrassenc. Ara bé, no es podia negar la seva emoció als ulls tenint el llibre a les seves mans.

Una assistent a la presentació fullejant el llibre Terrassa desapareguda / Alberto Tallón
La presentació ha comptat també amb un col·loqui moderat per Joan Soler, exdirector de l’Arxiu Històric, qui esmentava que aquestes fotografies serveixen “per evocar-nos records”. L’acompanyaven en Joan Boadas, arxiver i cronista, i en Joan Fontcuberta, fotògraf de la ciutat. “La fotografia dispara estímuls en funció de la nostra receptivitat”, complementava Fontcuberta les paraules de Soler. Mentre Joan Boadas afegia que “la significació que evoquen aquestes fotografies sobre la gent de Terrassa és màxima, totalment diferent de la sensació que tindria algú de fora, com per exemple Sabadell”.
