Terrassa

El CST acull la I Jornada de salut amb perspectiva de sexe i gènere

L’acte s’ha dut a terme amb l’objectiu de incidir en la integració en la perspectiva de gènere per avançar cap a una atenció sanitària més equitativa i sense biaixos

Aquest dijous ha tingut lloc a la sala d’actes Joan Costa Roma de l’Hospital Universitari de Terrassa la I Jornada de Salut amb perspectiva de sexe i gènere del CST.

La jornada, organitzada pel Servei de Medicina Interna del CST, estava adreçada a professionals de la salut de diferents àmbits (personal mèdic, d’infermeria i farmàcia, gestors i gestores sanitàries, etc) amb el compromís de la integració en la perspectiva de gènere per avançar cap a una atenció sanitària més equitativa i sense biaixos.

Aquesta jornada tenia com a objectius promoure la consciència i la capacitació dels professionals de la salut sobre la salut amb perspectiva de sexe i gènere, per tal d’identificar i reduir els biaixos de gènere en l’atenció sanitària amb la finalitat d’aconseguir una pràctica més equitativa i inclusiva.

La inauguració ha estat a càrrec de Mònica Botta, directora assistencial del CST i Cristina Roure, directora d’estratègies del CST.

Mònica Botta ha donat la benvinguda a la jornada manifestant que avui és “d’aquells dies especials des d’un punt de vista científic perquè estem inaugurant una jornada que clarament és molt important per a la història de la salut. I, per tant, seria un dia de joia si no fos que segurament arribem tard. Quan estudiem medicina i ens plantegem les malalties, el seu abordatge diagnòstic i el tractament, tenim clar que els éssers humans no som iguals. I que, per tant, en funció de l’edat i de l’ètnia, expressem diferent. Tenim malalties diferents, a vegades les expressem diferent i, a més a més, els tractaments no poden ser iguals. Fins i tot tenim especialitats que marquen l’edat, com la pediatria o la geriatria. Però dins les especialitats generals a vegades tenim subespecialitats. En traumatologia tenim traumatòlegs especialistes en infantil, també tenim unitats especialistes en fragilitat i, per tant, en edat avançada. Però quan parlem de sexe, aquesta diferència no l’hem feta. I avui tenim aquí professionals de renom i referents a nivell de país que ens explicaran que científicament ens hem equivocat molt”.

Botta, a més, ha volgut incidir en el fet que s’ha d’avançar en el sentit que “tots entenguem que hem d’atendre bé els nostres pacients i que quan parlem de posar el pacient al centre ens hem de plantejar quin pacient tenim davant. Com a CST farem els passos necessaris perquè aquest coneixement científic avanci i perquè en el dia a dia assistencial ho tinguem ben present”.

Cristina Roure, per la seva banda, ha posat de relleu que “l’any 91 es va publicar al New England un estudi que demostrava que, en diferents hospitals de Nova York, quan la població hi acudia amb una malaltia coronària rebien un esforç diagnòstic i terapèutic del 50% menor segons si eren dones o homes. Però encara em vaig quedar més parada quan vaig veure que trenta anys, després l’any 2021, la comissió de malaltia cardiovascular del Lancet constatava que no havia canviat res. Sabem molt més però no s’aplica”, ha reblat.

Roure ha prosseguir la seva intervenció posant èmfasi en el fet que “estem en l’era de la medicina genòmica. Fins i tot fem la seqüenciació massiva del genoma de les persones per saber el pronòstic, el diagnòstic i ajustar el tractament. Una cosa tan evident com és el sexe i el gènere de les persones que també determina com emmalaltim, com responem al tractament… això no ho mirem. És sorprenent”.

Roure ha tancat la seva intervenció matisant que molts altres problemes, com els que es pateixen durant la menopausa, “tampoc s’aborden de manera adequada. Si aconseguim millorar l’atenció, millorarem la salut de les dones, però també la dels homes i la de tota la societat”.

El primer bloc, sota el nom Equitat en salut i biaix de gènere, ha estat moderat per Carolina Guerrero, metgessa adjunta a la Unitat de Lípids i Risc Vascular del Servei de Medicina Interna del CST. Hi ha intervingut Laura Vargas, metgessa adjunta de la Unitat de Cardiologia Pediàtrica del Servei de Pediatria del CST, amb La perspectiva de gènere en la història de la salut: d’on venim i Ana Juanes, farmacèutica especialista en Farmàcia Hospitalària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb Problemes de salut relacionats amb els medicaments i biaix de gènere. Dins d ‘aquest bloc també s’ha  parlat de Malaltia cardiovascular en la dona: quimera o realitat, amb Meritxell Royuela, metgessa adjunta de la Unitat de Lípids i Risc Vascular del Servei de Medicina Interna d’Althaia Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, amb Dona i cardiopatia isquèmica i Àngels Pedragosa, metgessa adjunta de la Unitat de Lípids i Risc Vascular del Servei de Medicina Interna del CST, amb Dona i ictus.

El segon bloc ha estat el col·loqui Construint una atenció sanitària sense biaixos: salut amb perspectiva de gènere, moderada per Cristina Roure, farmacèutica especialista en farmàcia hospitalària. Hi ha participat Mª Antònia Mangues, farmacèutica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, presidenta de la Comissió Clínica de Sexe i Gènere en Salut de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Clotilde Morales, metgessa especialista en Medicina Interna i cofundadora de la Xarxa d’Unitats de Lípids i Arterioesclerosi (XULA) i Mª Teresa Pont, metgessa especialista en Medicina Intensiva i coordinadora de les Comissions Clíniques de Salut i Gènere del Departament de Salut.

Les conclusions i la cloenda de la jornada han estat a càrrec de Cristina Roure i Àngels Pedragosa, directores de la jornada. Pedragosa ha destacat diverses frases que s’han dit durant la jornada, com que “no hi ha acció petita, qualsevol acció que es faci és un pas endavant“.

El CST acull la I Jornada de salut amb perspectiva de sexe i gènere
To Top