Terrassa

La plaça de Can Roca, a punt per la Culturassa

Més de 30 entitats se sumaran dissabte a una participada festa amb cercavila, exhibicions i foc

El Bitxo del Torrent Mitger en la Culturassa 2024 / LLUÍS CLOTET

La plaça de Can Roca serà dissabte l’escenari de la 15a edició de la Culturassa, la festa de la cultura popular i tradicional de Terrassa. És el quart any que es fa descentralitzada. Des de 2022, la Culturassa cada any visita un barri diferent.

El Bitxo del Torrent Mitger i l’Associació de Veïns de Poble Nou – Zona Esportiva seran els amfitrions d’enguany, com ha apuntat aquest dimecres en roda de premsa Jordi Serra, president de la Coordinadora de Cultura Popular de la ciutat. “No podia ser menys, ja que el Bitxo celebra el 40è aniversari”, ha reiterat Núria Escudé, membre de la comissió de la Culturassa.

Els egarencs podran gaudir d’actuacions, parades d’entitats, cercavila, castellers, foc i música, entre altres. Per la plaça de Can Roca , amb el permís del clima, aniran passant una trentena de grups de cultura popular que formen part de la Coordinadora.

Montse Alcaraz i Mireya Piqué, del Bitxo del Torrent Mitger, han convidat “a tots els nens i nenes de Terrassa a venir a veure les colles de bastoners, gegants, castellers, etcètera. Per conèixer tot el que tenim de cultura”.

Al matí, a les 11, la trobada s’iniciarà amb una cercavila amb grups de gegants i bestiari popular, que sortirà de la plaça de Montserrat Alavedra i anirà fins a la plaça de Can Roca, on tot el dia hi haurà les parades de cultura popular. La cercavila s’anunciarà amb els salves dels trabucaires.

A les 11.15 hi haurà una xocolatada, i a les 12, actuaran les tres agrupacions sardanistes de la ciutat i l’Esbart Egarenc. A més, també ballaran els Geganters de Terrassa, els Geganters de Les Fonts i els Gegants Bojos i hi haurà l’exhibició dels Diables de la Maurina, sense foc. Per dinar, una paella de germanor per a 225 persones.

La tarda es començarà a animar amb una tabalada conjunta de tots els grups que tenen percussió. I hi haurà més actuacions de plaça, amb la Hipodragona, la Cuca Japonesa, els Nans de Terrassa, l’Àliga de Terrassa, Ball de Serrallonga i els bastoners. “Som tants grups i tothom vol participar-hi, penseu que és una feinada d’organitzar”, ha afirmat Escudé.

A les 18 hores serà el moment de l’actuació castellera amb els Minyons i els Castellers de Terrassa. Més tard, ball de folk i, finalment, el moment del foc. Primer amb els grups infantils, i després la resta amb el Bitxo, Diables de la Maurina, Drac de Terrassa, Drac de Baluk Astharot i Diables de Ca n’Aurell, la Pàjara, Diables de Sant Pere Nord i Diables de Terrassa.

El president dels veïns de Poble Nou, Cesáreo Avellaneda, ha celebrat acollir la Culturassa 2025. “Ho fem amb ganes, som un barri molt dinàmic, tenim la vocació de fer la ciutat millor”, ha assenyalat.

Quatre anys acostant el bestiari als barris

És la quarta edició des de que la Culturassa va deixar el seu habitual espai al Parc de Sant Jordi i va emprendre una nova etapa en la que cada any visita un barri.

Fins ara ja ha passat per les Esglèsies de Sant Pere, Can Boada i Sant Pere Nord. El president de la Coordinadora, Jordi Serra, ha recordat que l’objectiu és “descentralitzar la festa” i acostar-la a tothom. De manera, que la idea és seguir fent ruta. Per la seva banda, Montse Alcaraz, representant del Bitxo del Torrent Mitger, que són colla amfitriona aquest any 2025, ha valorat que “la Culturassa és molt especial, perquè és el moment que podem fer comunitat amb altres colles”. La trobada de la cultura popular d’enguany es farà mirant al cel i si plogués una part de les activitats es traslladaria a l’interior del Condicionament Terrassenc.

To Top