Tot l’espai, diàfan en moltes parts, no es podrà climatizar a la manera convencional, amb font d’energia elèctrica o de gas, per la qual cosa el projecte per fer, per fi, del Condicionament Terrassenc la gran casa de la cultura popular de Terrassa, disposarà de climatització natural.
Aquest ha estat un dels aspectes destacats en la presentació, aquest dilluns, del projecte de rehabilitació integral d’aquest edifici, actualment objecte ja d’obres parcials que acabaran obrint una espècie de carrer interior i que acabaran segurament a finals de juny vinent. Però el que es presentava aquest dilluns era el “gran” projecte final, el que posarà el fermall a anys de propostes, obres de consolidació i manteniment des que l’Ajuntament es va fer amb la propietat d’aquestes naus industrials en el 2008 mitjançant una permuta amb l’Institut Industrial.
Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, no ha tingut objeccions a demanar perdó per les demores a les entitats de cultura popular i ha deixat clar que “aquesta vegada va de debò”, que el projecte “és una prioritat clara de l’Ajuntament” i que, si tot va segons les previsions, Terrassa tindrà el seu gran centre de la cultura popular acabat a principis del 2027. Serà també “un espai de divulgació de la cultura popular, i de passeig” i el propòsit és que els terrassencs “se’l facin seu”. Jordi Serra, el nou president de la Coordinadora de Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Terrassa, ha afegit una altra il·lusió: “Que el Condicionament sigui un referent a tot Catalunya”.

Carlota de la Presa mostrant imatges del projecte / ALBERTO TALLÓN
Carlota de la Presa, tècnica del servei municipal d’Arquitectura, ha exposat els grans eixos d’aquest últim projecte, que es licitarà en breu amb l’objectiu de començar les obres, d’uns 12 mesos de durada, a finals del 2025. I entre aquests eixos figura la creació de dos nivells en la primera planta, a baix per a un espai expositor, a dalt per a despatxos, i habilitar buits per a magatzem i expositor alhora de gegants entre els costellams del sostre.
Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, no ha tingut objeccions a demanar perdó per les demores a les entitats de cultura popular i ha deixat clar que “aquesta vegada va de debò”
En la cota superior de la façana sud s’obriran tres grans finestres que banyaran de llum solar l’interior de les naus, “aprofitant que el paviment té inèrcia tèrmica”. Un revestiment amb morter de suro servirà d’aïllant, solució que ajudarà a millorar l’acústica de l’espai. També contribuirà a tot plegat la instal·lació de cortines separadores d’uns cinc metres d’altura. El pati interior tindrà la mateixa cota que la resta de la finca.
Catalogat
El Diari de Terrassa va explicar els detalls del pla de transformació del Condicionament en un reportatge publicat el passat 14 de març. El projecte ja ha estat aprovat en fase inicial. L’Ajuntament preveu tenir enllestit el “nou” Condicionament al desembre del 2026. El pressupost base és de dos milions d’euros.
El complex, de 5.536,66 metres quadrats, està situat en els números 216-218 del passeig del Vint-i-dos de Juliol, entre els carrers del Canonge Rodó i de la Mare de Déu dels Àngels, i figura en el Catàleg d’Edificis d’Interès Històric-Artístic (de 1981). Consta de mitja dotzena de naus distribuïdes en planta baixa i primera planta. La planta baixa té dos titulars: l’Ajuntament i l’empresa social Teixidors, que ocupa la part est. En la planta primera realitzen activitats diverses entitats.
S’hi van fer treballs en el 2018. En el 2022 i el 2023 es van fer obres d’adaptació dels espais sota les cobertes i d’espais polivalents per a actuacions. Es van construir banys, un vestidor i dependències administratives. També en aquesta planta es troben l’alberg per a persones sense sostre, l’Andana, i magatzems. Una escola de circ ocupa l’àmbit adjacent a una sala d’assajos de cultura popular i a un buc insonoritzat.

Runa procedent de l’enderroc d’una part de les naus / ALBERTO TALLÓN
L’Ajuntament, amb aquest pla, i pretén acabar “la rehabilitació integral de l’interior d’aquest equipament perquè les colles de cultura popular puguin desenvolupar totes les seves activitats habituals”. El Condicionament esdevindrà “la nova seu de referència de la cultura popular a Terrassa”.
Els treballs inclosos en el projecte es dividiran en dues fases, segons la memòria del pla. En la primera s’intervindrà en l’interior de les naus i els envolupants de l’edifici. Es conformaran els espais pendents en la primera planta, “que seran majoritàriament expositius”, i els àmbits de formació, reunió i trobada. També es repararan filtracions i es millorarà la il·luminació natural, així com el confort acústic i tèrmic. Amb l’entramat de fusta s’habilitaran espais per a l’exposició de gegants, capgrossos i altres figures.

Pati de la finca / ALBERTO TALLÓN
La segona fase consistirà en la urbanització, per reconfigurar l’espai exterior de pati que connecta el passeig del Vint-i-dos de Juliol amb la finca. Contempla la reforma de la instal·lació de subministraments i tindrà com a punt clau la pujada de la cota del pati per fer-lo “totalment accessible des del carrer”. S’hi col·locarà nou paviment i nova vegetació, i s’instal·larà una tanca d’obra per dividir el centre de cultura i l’Andana. La façana que dona al passeig del Vint-i-dos de Juliol es reformarà.
La representació del govern municipal la completaven aquest dilluns Xavier Cardona, tinent d’alcalde de Territori i Habitatge; Joan Salvador, tinent d’alcalde de Projecció de la Ciutat i regidor de Promoció Cultural i Audiovisual, i Montserrat Alba, regidora de Patrimoni, Obra Pública, Manteniment Urbà i adjunta de Cultura i Cicles Festius.
