Terrassa

PSC i ERC demanen un ple extraordinari per tractar la mobilitat a Terrassa

Les portaveus dels dos grups denuncien “els canvis de timó” de l’equip de govern en aquest tema

Roda de premsa conjunta del PSC i ERC / ALBERTO TALLÓN

“No veiem un govern fort ni amb un rumb clar en les polítiques que pensem que són importants i imprescindibles a la ciutat com les de mobilitat”. Amb aquestes paraules les portaveus del PSC, Eva Candela, i d’ERC, Ona Martínez, han definit aquest dilluns en roda de premsa el paper de l’equip de govern de Terrassa. Concretament, han criticat el que consideren que són “les anades i vingudes” del govern de Tot per Terrassa (TxT) i Junts en algunes de les decisions preses els últims mesos al voltant d’aquest tema.

Per aquest motiu, el PSC i ERC han decidit presentar conjuntament una sol·licitud per a celebrar un ple extraordinari i tractar-hi exclusivament la temàtica de la mobilitat a la ciutat. L’alcalde té quinze dies hàbils per respondre i convocar el ple extraordinari pel qual ja s’ha entrat la petició al registre. S’hauria de celebrar abans del ple ordinari del divendres 25 d’abril.

És el primer acostament d’ERC al PSC des de que fa mig any va deixar el govern que encapçala l’alcalde Jordi Ballart. En aquell moment els republicans ja van posar posar en evidència discrepàncies sobre mobilitat amb el gruix del govern.

Aquest dilluns la socialista Eva Candela ha considerat que el govern municipal “no disposa de lideratge” i que no concedeix a la mobilitat “la importància que té”. Mentre que la republicana Ona Martínez ha posat sobre la taula que “les decisions que es prenen moltes vegades són contràries a les necessitats de futur de la ciutat”.

Ona Martínez ha expressat que “volem que el ple sigui propositiu, que serveixi per a sumar, i que clarifiqui quin és el model que té l’equip de govern de Terrassa”.

El PSC i ERC han registrat la petició per a un ple monogràfic sobre mobilitat aquest dilluns a la tarda. Els dos partits de l’oposició, diuen, han vist amb inquietud “els intents per desmantellar les illes de vianants, fins i tot anuncis en premsa d’una possible reobertura de la rambla d’Ègara, la gestió de mobilitat a les Arenes, els canvis a la zona blava de Can Roca, prometre una cosa i la contrària als veïns d’Arquimedes i Galileu o el pàrquing del Portal de Sant Roc de 300 places al bell mig del centre”. Un projecte que els republicans consideren “contrari al que estan fent les ciutats europees i al sentit comú”, ha remarcat Ona Martínez.

Eva Candela també ha denunciat “les múltiples queixes veïnals per compromisos que el govern ha acabat trencant, com en el cas de Ca n’Aurell o la mobilitat a Can Boada, i les rectificacions que s’han fet, com en el cas de les Arenes o en la zona blava de Can Roca”. Tot plegat, ha insistit la portaveu socialista, “amb un pla de mobilitat caducat des de 2021 i una concessió del transport públic que també porta caducada des del 2018”.

Socialistes i republicans han recordat que Terrassa és a les portes de dos processos “essencials” que s’engegaran aviat, un per traçar el nou Pla de Mobilitat, i l’altre per la possible revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2003, tal com es va acordar al ple d’Estat de la Ciutat el novembre passat. Per tant, no hi poden haver “els canvis de timó” actuals.

“Cal posar les bases per encarar el futur amb aquest debat monogràfic, volem determinar les línies amb què arribarem a les taules de participació del nou Pla de Mobilitat, que han de començar aviat”, han coincidit les portaveus.

Per a Ona Martínez hi ha una “inestabilitat clara” del govern de Tot per Terrassa i Junts amb la sortida de dues regidores i els canvis al cartipàs. En aquest sentit, Martínez ha recordat també la sortida d’ERC del govern el passat mes d’octubre. “Els canvis de volant en mobilitat reafirmen la desconfiança que sentim, i que els ciutadans també senten cada cop més”, segons Martínez.

Una proposta conjunta

Els dos grups presentaran una proposta consensuada en matèria de mobilitat en aquest ple extraordinari. És un document en el qual fa setmanes que treballen. “Estem fent un esforç per arribar a un consens únic de proposta de resolució per presentar en aquest ple”, ha recalcat Eva Candela.

“El nostre propòsit és trobar tot allò que ens uneix i on ens sentim més o menys còmodes”, ha afegit la socialista.

Els dos grups no han avançat amb detall els principals punts de la proposta que redactaran conjuntament, però han dit que “és una proposta de model”, i que tindrà “prou concrecions”.  Segons Eva Candela, “volem parlar de transport públic, volem parlar d’aparcaments, de la distribució de mercaderies, de zona de baixes emissions, de carrers tensionats, i volem fer-ho amb dades”.

Per a Ona Martínez: “Amb la petició per aquest ple extraordinari demanem al govern que aixequi la mirada del seu melic, que deixi de banda la visió electoralista i posi les llargues”, sabent combinar la gestió del dia a dia i els projectes de futur. Els republicans demanen que tot això ho faci “sense els cops de volant que estem patint ara” per “no caure en la grisor absoluta”.

“Terrassa necessita decisió, direcció i ambició”, ha reiterat Martínez. “Si no la ciutat i els terrassencs ho pagarem d’aquí a pocs anys; tenim tot el potencial per ser una ciutat capdavantera”, ha reiterat. Ona Martínez ha insistit que “volem una mobilitat progressista, verda, saludable i per a la gent”.

L’últim ple extraordinari monogràfic celebrat a Terrassa a petició de l’oposició va ser el gener del 2023 sobre seguretat.

Temes pendents

Arquimedes i Galileu: Els veïns dels carrers d’Arquimedes i Galileu fa anys que reclamen el tancament al trànsit de pas de les dues vies degut al volum de cotxes que absorbeixen diàriament. La zona de baixes emissions (ZBE) ha d’entrar en funcionament el maig i hi haurà una ampliació amb la integració dels carrers Josep Trueta i Faraday. Però els veïns reclamen més accions.

Zona blava a Can Roca: L’Ajuntament de Terrassa ha reduït el nombre de places de la zona blava de Can Roca de les 63 instaurades el passat 17 de febrer a 40 places i 6 de zona exprés. També s’ha compromès amb el veïnat a dur a terme un estudi de la mesura.

Can Boada: L’últim ple va aprovar revertir els canvis en mobilitat a Grups Gibraltar – Lluís Companys que han causat moltes molèsties al veïnat des de fa quatre anys. Però ha estat gràcies al vot favorable de tots els grups excepte els del govern.

El canvi a Ramon y Cajal: El nou sentit de trànsit al carrer de Ramón y Cajal havia de fer que el gruix del trànsit es desviés per l’avinguda de les Glòries Catalanes, però els veïns asseguren que ara causa col·lapse al carrer de Menéndez y Pelayo. Ahir al vespre s’havien de reunir amb el tinent d’alcalde Xavier Cardona.

Portal de Sant Roc: Els republicans no veuen necessària la construcció d’aquest nou aparcament de 300 places al centre de Terrassa i han demanat al govern dades que en justifiquin la viabilitat.

To Top