
L’alumnat de l’INS Santa Eulàlia ha engegat el treball de camp d’una nova enquesta ciutadana, enguany sobre “La imatge i la projecció de la ciutat de Terrassa”. En aquesta campanya, dirigida pel departament de matemàtiques del centre, hi participen 200 estudiants i es treballa sobre una mostra que supera el miler d’enquestats. La iniciativa d’aquest institut compta amb el suport tècnic del Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat de l’Ajuntament de Terrassa.
L’enquesta actual consta d’un qüestionari de 14 preguntes (excloent les generals d’identificació), que es planteja a peu de carrer i de forma aleatòria a ciutadans i ciutadanes. El qüestionari posa sobre la taula els valors principals que s’identifiquen amb la ciutat de Terrassa: els sectors més destacables, la percepció global del municipi i els fonaments d’aquesta imatge, i els aspectes que poden reforçar la imatge exterior de la ciutat.
L’enquesta ciutadana va néixer com a una activitat social de la comunitat educativa diferent amb motiu del 25è aniversari del centre. L’activitat té un triple objectiu: fomentar l’ús pràctic de les matemàtiques entre l’alumnat, implicar-lo en el coneixement de la ciutat i oferir una radiografia sobre la projecció de Terrassa entre la ciutadania que pugui orientar les polítiques públiques. El projecte de l’enquesta ciutadana és un gran exemple de la riquesa que suposa l’acció comunitària en el repte de conèixer Terrassa i la seva població.
L’any 2014 es va fer la primera enquesta, sobre els “Valors ciutadans”, elaborada pel professorat de matemàtiques de l’INS Santa Eulàlia i els geògrafs de l’Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa (actual Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat de l’Ajuntament). Aquesta mostra va oferir resultats que s’anaven actualitzant al moment i va aconseguir una gran fiabilitat, amb menys d’un 2% d’error, molt per sota de les previsions.
Després d’aquest èxit, el centre ha organitzat sis edicions (incloent-hi l’actual) de la mostra ciutadana, una activitat que va ser reconeguda el 2020 com a bona pràctica pel Banc de Bones Pràctiques (actualment gestionat per la Federació de Municipis de Catalunya i Fundació Carles Pi Sunyer).
Els resultats d’aquestes enquestes es poden consultar al portal del Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat de Terrassa.
Enquestes ciutadanes anteriors
Curs 2014 – 2015: enquesta sobre les “Relacions entre el centre de la ciutat i els barris que l’envolten en el marc de desenvolupament del projecte de dinamització del Vapor Gran”.
Curs 2015 – 2016: enquesta sobre les “Percepcions de la ciutadania de Terrassa”.
Curs 2016 – 2017: enquesta sobre “Coneixement de la Festa Major de Terrassa i del fet casteller”.
Curs 2018 – 2019: enquesta sobre “Temps lliure i esport a Terrassa”.
Curs 2023 – 2024: enquesta sobre “Les condicions de vida de les persones grans de Terrassa”.
