Des de l’inici de la humanitat, les persones han mirat al cel, captivades per les meravelles visuals que ofereix. També han rumiat molt sobre què és el que hi ha allà dalt, sobre com funciona, i han fet les seves hipòtesis. Aquestes teories, més o menys encertades, han anat variant amb el pas dels anys, però el que es manté ferm és l’interès que la cosmologia provoca en la gent, sigui quin sigui el seu context històric. Això s’ha pogut notar aquest dissabte a Terrassa, on desenes de persones s’han aplegat a la plaça dels Drets Humans per poder presenciar l’eclipsi parcial de sol que ha tingut lloc entre les 11 i les 12.30.
Ho han fet després que l’Agrupació Astronòmica de Terrassa emetés la convocatòria per temptejar el terreny de cara a la resta d’eclipsis que succeiran en els pròxims anys. “Els eclipsis es posaran de moda”, assegura en Daniel, membre de la junta de l’Agrupació, que ha valorat positivament l’acció i afirma que els va bé “com a presa de contacte”. Últimament, no organitzaven activitats destinades per a persones més enllà de l’associació, sobretot des de la pandèmia, però, gràcies a l’èxit que van tenir el mes passat, quan es van poder observar molts dels planetes del sistema solar alineats.

Per poder mirar directament al sol, cal un filtre especial que reté gran part de la llum i la radiació emesa per l’estel / Nebridi Aróztegui
Precisament, avui s’han alineat els astres i la climatologia ha permès viure l’experiència sense gaire dificultats. El vent, que per una banda, ha servit per escombrar els núvols fora dels voltants del sol, és també el que més problemes els ha causat. “No hem pogut instal·lar alguns telescopis”, lamenta en Daniel, que reconeix que les ratxes d’aire han posat en perill la realització de l’acte, però han decidit arriscar-se i tirar-ho endavant. Al final, els assistents han pogut comptar amb un telescopi analògic, dos de digitals (dels quals han projectat les seves imatges a una pantalla portàtil) i un filtre de llum per poder mirar directament el sol a ull nu de manera segura.
L’astronomia també agrada als infants
Moltes de les persones que han acudit a la plaça dels Drets Humans ho han fet en família. Els més interessats en el fenomen que estava passant tot just sobre els seus caps eren els infants. Alguns d’ells són vertaders apassionats d’aquesta disciplina científica, com el cas de l’Eidan, que ha estat l’afortunat d’estar mirant a través del telescopi analògic quan l’eclipsi ha arribat al seu apogeu. El nen explica que ha estat una experiència “molt xula” i que tot just havia fet l’examen del sistema solar a classe. La seva mare, la Sònia, també ha afirmat que la iniciativa és “molt bona per les explicacions que donen” i perquè, si no, “no hi havia manera de poder-ho veure” amb seguretat.
En aquest sentit, en Valentí, que ha anat acompanyat de l’Ariadna, la seva filla, i la seva càmera de fotos, agraeix l’esforç de l’Agrupació Astronòmica de posar al seu abast “instruments de qualitat i persones que en saben” per apropar a la gent esdeveniments “que de normal no podem gaudir”. Per la seva part, l’Anna explica que ha pogut veure, per primera vegada, “el sol mossegat per la Lluna” i la Marta, la seva mare, relatava com la filla ha fet un plano amb tot el que anava a passar durant l’eclipsi.

El percentatge del sol tapat per la Lluna no ha estat gaire elevat, però, tot i això, moltes persones s’han desplaçat per contemplar-lo / Nebridi Aróztegui
“Interès sempre hi ha hagut”, opina el membre de la junta de l’Agrupació, “però és més difícil que es mantingui”. En Daniel lamenta les dificultats que tenen per portar sang nova a l’associació, i ho atribueix, en part, al fet que no hi ha prou informació sobre com iniciar-se en l’astronomia. “Molta gent es compra un telescopi pel seu compte i s’adonen que és massa complicat de fer anar o que, realment, s’han comprat una joguina que no els serveix per veure gairebé res”, remarca. Des de l’Agrupació donen pautes per a astrònoms novells i fan recomanacions del material més adequat segons els coneixements tècnics de cadascú, però, com diu en Daniel, no són “gaire coneguts” per a la ciutadania.
Amb els ulls posats l’agost del 2026
La següent oportunitat d’observar un eclipsi a Catalunya serà el 12 d’agost de l’any que ve. En aquell cas, l’eclipsi serà total, és a dir, la Lluna, en lloc de fer una “mossegada” al sol, es posarà totalment enmig de l’estel i la Terra, tapant-ne gairebé tota la llum. Malauradament, el fenomen no es podrà contemplar des de Terrassa, però els membres de l’Agrupació Astronòmica de la ciutat auguren que la difusió que se’n farà pot beneficiar l’associació.
