Terrassa

Terrassa es prepara amb telescopis i experiments per l’eclipsi solar

L’Agrupació Astronòmica de Terrassa durà a terme una activitat d’observació a la plaça dels Drets Humans

Eclipsi solar parcial del novembre del 2022 / Nebridi Aróztegui

Aquest dissabte 29 tindrà lloc un eclipsi parcial de sol, un fet que és gaire comú a Terrassa. Aquest fenomen es produeix quan la Lluna es col·loca, temporalment, entre el sol i el nostre planeta, cosa que bloqueja part de la llum provinent de l’astre. Això significa que, aproximadament, entre les 11 i les 12:30 de demà, tothom qui miri al cel podrà apreciar que el nostre estel té una “mossegada” a la part superior. Es preveu que al voltant de les 11.48 serà el punt on el fenomen sigui més visible.

Tot i això, l’Agrupació Astronòmica de Terrassa ha convocat a la plaça dels Drets Humans a tots aquells interessats en el cosmos per fer una activitat conjunta i oberta per a tothom que tindrà l’inici a les 10:45. Segons Jaume Calaf, membre de l’Agrupació i antic professor del Grau d’Aerospacials de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), celebra que l’hora, però sobretot la data en què es produeix l’eclipsi, faciliti l’assistència a l’acte. “Si fos entre setmana, ningú s’agafaria el de vacances per anar a veure l’eclipsi”, afirma l’exprofessor. Les persones que hi acudeixin disposaran d’alguns telescopis adequats per l’observació del fenomen i també s’instal·larà una pantalla portàtil on es podran visualitzar les imatges d’un telescopi intel·ligent i digital SeeStar.

Eclipsis en miniatura

També es duran a terme experiments amb la llum. Per aquest motiu, els organitzadors recomanen als assistents anar amb objectes amb forats, com poden ser les escumadores, col·ladors o cartolines foradades. “Cada foradet farà de càmera fosca i es podran observar diversos eclipsis dins de cadascun”, explica Calaf, i afegeix que “és una pena” que la superposició sigui tan petita, ja que, si la Lluna tapés més el sol, l’experiment seria més vistós.

Igualment, tothom que gaudeixi d’aquests esdeveniments còsmics no hauran d’esperar gaire al següent eclipsi. Calaf ha avançat que se’n preveu un de total (és a dir, que la lluna taparà completament el sol) a l’agost de l’any que ve i que també es podrà veure des de la ciutat.

Cal anar amb compte

Ara bé, per observar aquest i qualsevol altre eclipsi cal prendre mesures de precaució. En contra de la creença popular, contemplar l’eclipsi de sol a través d’una radiografia o un vidre fumat no és segur. D’igual manera, unes ulleres de sol convencionals o fer l’observació a ull nu pot ser perjudicial per a la salut. “No cal ser científic per saber que mirar el sol directament pot causar danys a la retina”, alerta el membre de l’Agrupació Astronòmica, i afegeix que “cap mètode cassolà és gaire fiable”. És especialment perillós fer la observació a través de prismàtics o telescopis sense aquests filtres, ja que les lents concentren els rajos solars en un punt molt petit i poden arribar a “fregir-te els ulls”.

Així doncs, per poder veure l’eclipsi amb seguretat són necessariss uns filtres especials que es col·loquen als telescopis i davant els ulls o a través de l’ombra que es projecta.

Terrassa es prepara amb telescopis i experiments per l’eclipsi solar
To Top