
Els servei d’Hematologia i el de Farmàcia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) van posar en marxa -el novembre del 2021– un programa d’administració de quimioteràpia a domicili que ha permès a gairebé una vuitantena de pacients amb malalties hematològiques -com leucèmia mieloide aguda, leucèmia limfàtica crònica i mieloma múltiple- rebre quimioteràpia a casa seva. Tres anys i mig després de la seva implementació, aquest mes de març el projecte ha assolit el miler d’administracions.
En el marc d’aquesta iniciativa, la infermera referent es desplaça al domicili del pacient per administrar-li el tractament en les mateixes condicions de seguretat i traçabilitat amb les que es duria a terme a l’Hospital de Dia Onco hematològic de l’HUMT. El projecte ha tingut molt bona acollida entre els pacients i tots en destaquen la comoditat -tant per a ells com pels acompanyants-, la disminució del nombre de visites a l’hospital així com el fet d’evitar complicacions derivades de l’entorn hospitalari en aquest grup de pacients més fràgil.
Per tal de posar en funcionament el procediment es van establir una sèrie de criteris inicials d’inclusió -específics a nivell de tipologia de pacients, esquema del tractament i estabilitat dels fàrmacs administrats- per determinar els potencials candidats a participar del programa. En aquest sentit, es van prioritzar els pacients residents a la zona d’influència de l’HUMT i que comptaven amb un cuidador principal. Pel que fa als tractaments, es va optar pels de “ràpida administració” com els subcutanis, i aquelles combinacions amb medicació oral que requerien escalada de dosis, evitant en aquest últim cas l’ingrés hospitalari.
Mil administracions amb la màxima seguretat i un seguiment personalitzat
La implantació del programa en qüestió es va realitzar paral·lelament a la incorporació d’un innovador sistema de traçabilitat mitjançant control remot -el qual ja comptava amb una trajectòria consolidada a l’Hospital de Dia Onco hematològic- que ha contribuït a garantir els màxims nivells de seguretat en l’administració i seguiment del miler de tractaments domiciliaris.
Tres anys i mig després de la seva posada en marxa, l’esmentat sistema ha refermat la seva viabilitat i ha posat en valor el seu caràcter innovador en termes d’administració ja que minimitza dràsticament la possibilitat d’errors gràcies al procés d’informatització de tot el procediment, des de la prescripció fins a l’administració.
