Terrassa

Final catalana del concurs #CanSat, organitzada a Catalunya per l’Eseiaat

El concurs de minisatèl·lits Cansat torna a batre el rècord de participació amb 135 equips de les quatre províncies dels quals han estat seleccionats 55. L’IES Terrassa amb LandSat Ègara és el representant terrassenc

L'edició del CanSat del 2023

L’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (ESERO) de l’Agència Espacial Europea (ESA) organitza cada any per a tota Europa el concurs CanSat, que consisteix en el disseny, construcció i  llançament de petits satèl·lits, d’una grandària igual que una llauna de refresc. L’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) organitza la fase classificatòria estatal a Catalunya, amb  el suport de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball. En el CanSat també col·laboren el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i l’Aeroport de Lleida-Alguaire. La final catalana del concurs tindrà lloc el 29 de març, a l’Aeroport de Lleida-Alguaire amb la participació de 150 estudiants.

#Cansat a Catalunya s’ha consolidat com un dels grans esdeveniments científics i tecnològics del país orientats als mes joves. A la primera edició es van inscriure 14 equips, l’any passat un total de 50 equips, la tercera edició van ser-hi 70 equips, a la quarta 108 equips i a la present edició de 2025 s’hi han inscrit 135 equips de tot Catalunya pertanyents a 68 instituts, col·legis o escoles.

Després de la selecció preliminar dels projectes presentats, 55 equips participaran en la jornada final d’enlairament dels quals 18 s’enlairaran dins de tres coets i competiran per la victòria. La resta d’equips ho faran de d’una avioneta en un llançament no competitiu. En total participaran en la jornada d’enlairament més de 150 estudiants d’ESO, Batxillerat i FP tutoritzats pel seu professorat.

Durant un curs sencer, aquestes joves promeses de l’enginyeria han dedicat el seu talent a dissenyar i construir petits satèl·lits que integren telemetria, sensors i transmissor de dades, i que tenen la mida necessària per encabir-se dins d’una llauna de refresc. Els enginys seran llançats per coets el proper dia 29 de març a les 11h, a les 12.30 i a les 14h hores a l’Aeroport d’Alguaire (Lleida) en aquest esdeveniment que pretén generar vocacions envers l’espai, la tecnologia i les disciplines STEM entre el jovent.

Un repte científic i tecnològic

Segons explica David González, sotsdirector de l’Eseiaat i coordinador de #CanSat a Catalunya, “la competició és un repte tant tecnològic com científic. De fet, no només es tracta de llançar el satèl·lit i que torni a terra sa i estalvi. Els CanSats construïts pels estudiants han de ser capaços de prendre mesures, com ara la temperatura de l’aire o la pressió atmosfèrica, i portar a terme una missió científica. Els participants han d’analitzar i interpretar els resultats obtinguts d’una manera crítica. Per tant, estem parlant d’anar mes enllà d’aplicar a la pràctica el coneixement que han après a classe”, assegura González.

Els 18 equips finalistes faran la presentació dels resultats el dia 2 d’abril a l’Eseiaat, a les 16.30h. Han de presentar les conclusions obtingudes davant d’un jurat. Aquell mateix dia es triarà el guanyador, que representarà Catalunya en la fase estatal de CanSat a Galícia, de la qual sortirà el representant espanyol que participarà en la final europea, els dies 20 i 21 de juny a Noordwijk, Països Baixos.

Els finalistes catalans

IES Terrassa (LandSat Ègara), Institut Matadepera (CanSat Matadepera), Colegio Santo Angel (PION-EER), Institut Pompeu Fabra (Badalona1), Institut Montsià (Los Filántropos), Institut del Ter (RocketTer), VEDRUNA-TONA (SpaceCan), Escola Pia Mataró (Sunny), Institut Forat del Vent (Forat Engineering), Abat Oliba Loreto (CANSAT AOL 2.0), COR DE MARIA DE VALLS (BUZZ LIGHT YEAR), Institut Viladomat (Viladosat BeeBot), Institut Bernat el Ferrer (NovaSat25), Institut Guindàvols (ILERSAT), Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka (5atKan), INS Vilafant (AeroVilafant), Jesuïtes Sarrià (Polar Cansat), Escola Montagut (Orbitron).

Final catalana del concurs #CanSat, organitzada a Catalunya per l’Eseiaat
To Top